Uttalande: Nej till Nato!

2022-04-20

Sverige är med oroväckande hastighet på väg in i Nato. Den enskilda individ som på kort sikt gjort mest för den katastrofala utvecklingen är varken Peter Hultqvist, Magdalena Andersson eller Jimmie Åkesson - utan Rysslands president Vladimir Putin.

Men Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina gör inte Nato ett dugg bättre eller till något annat än vad organisationen faktiskt är, nämligen ett av USA-imperialismens viktigaste verktyg för att trygga USA:s position som världens överlägset starkaste militärmakt. Tvärtom är det från USA:s krigsallians som Ryssland lärt sig. Nato bombade lika folkrättsvidrigt Jugoslavien, förstörde Afghanistan och gjorde Libyen till ett enda stort kaos.

Sverige skulle inte heller bli det minsta säkrare av ett Natomedlemskap - istället skulle vårt nationella självbestämmande i säkerhetsfrågor ryka, samtidigt som Sverige skulle bli såväl uppmarschområde som måltavla i ett krig mellan Nato och Ryssland.

Nej till Nato!

Kommunistiska Partiets partistyrelse, 20 april 2022