Kommunisterna åtalas för att ha praktiserat mötesfriheten

Kommunistiska Partiets partisekreterare Filip Astvald är kallad till rättegång i början av februari för brott mot ordningslagen, efter förra årets första maj-arrangemang.

2022-01-31

Kommunistiska Partiets partisekreterare Filip Astvald är kallad till rättegång i början av februari för brott mot ordningslagen, efter förra årets första maj-arrangemang. Filip Astvald stod som arrangör för partiets möte på Götaplatsen i Göteborg, då ett 30-tal manifesterade i protest mot pandemilagens inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheten.

Polisen valde att inte ingripa, men upprättade en anmälan om brott mot ordningslagen eftersom Kommunistiska Partiet inte ansökt om demonstrationstillstånd.

– Första maj är arbetarklassens dag och en viktig demonstrationsdag. Vi visste att vi inte skulle få något tillstånd eftersom vi inte kunde ha ett arrangemang med färre än åtta personer. Därför valde vi att istället protestera mot pandemilagens inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheten. Och vi visade att det går att arrangera manifestationer på ett smittsäkert sätt, säger Filip Astvald.

– Mötesfriheten är en av hörnstenarna i vår demokrati och grundlagsskyddad i Sverige. Vi anordnade ett möte som inte på något sätt störde ordningen, och rätten att hålla möten och demonstrationer kommer vi att argumentera för i tingsrätten.

Kommunistiska Partiets ordförande Povel Johansson var huvudtalare på Kommunisternas första maj-möte.

Många partier valde att istället ha ett digitalt arrangemang. Varför räckte inte det?

– Vi hade digitala arrangemang, men första maj handlar också om att stå upp för rättigheter som demonstrations- och mötesfriheten. Sen tycker vi att partier inte bara ska vara aktiva på nätet, utan också ska vara ute och möta folk på gatorna, säger Povel Johansson.

Vad säger ni till dem som tycker det är oansvarig att arrangera en politisk manifestation mitt i coronapandemin?

– Det är ju inte automatiskt oansvarigt bara för att man är fler än åtta personer, precis som det inte automatiskt är smittsäkert att vara färre än åtta. Alla som deltog i manifestationen hade munskydd, alla höll två meters avstånd och vi hade vakter som såg till att reglerna följdes.

Finns det inte risk att Kommunistiska Partiet blir sammanblandat med vaccinationsmotståndare och konspirationsteoretiker, som ju också anordnat protester mot restriktionerna?

– Vi tycker inte det. Det som kännetecknar deras demonstrationer är ju att de är oorganiserade, och att de inte har några smittskyddsåtgärder alls. Det är ju motsatsen till våra manifestationer, som vi vill ska vara välorganiserade och där vi tar ansvar för smittsäkerheten.

Rättegången hålls den 3 februari i Göteborgs tingsrätt.