Rättvisa åt Hassan Asad!

Mardrömmen fortsätter för Hassan Asad. Liksom för rättvisan och rättssäkerheten. I fredags förkunnade Migrationsöverdomstolen att palestiniern Hassan Asad utan hinder kan utvisas till tortyrlandet Jordanien. På grundval av samma hemliga anklagelser som i höstas låg till grund för regeringens utvisningsbeslut och fortfarande utan att Hassan Asad getts möjlighet att försvara sig mot det som läggs honom till last. Hur försvara sig mot anklagelser som är hemliga till och med när de prövas i domstol?

Att Migrationsöverdomstolen lånar sig till ett sådant rättsövergrepp är lika förskräckande som att domstolen fullständigt blundar för alla rapporter om tortyr i kungadiktaturen Jordanien. Om detta kallas oberoende prövning, så är rättsamhället väldigt illa ute.

Hassan Asads öde läggs nu åter i regeringens och migrationsminister Tobias Billströms händer. Som redan en gång beslutat att utvisa honom till tortyrens Jordanien.

Situationen är alarmerande. Givetvis för Hassan Asad, som hotas till liv och hälsa om han utvisas. Men också för rättssäkerheten. Om människor kan straffas utan offentliga bevis och utan rätt att försvara sig, så ersätts rättssäkerheten av rättslöshet. Om Säpo tillåts agera både åklagare och domare, så lever vi inte längre i ett rättssamhälle.

Kommunistiska Partiet upprörs över det mardrömslika rättsövergrepp som Hassan Asad utsatts och utsätts för. Vi hävdar att alla människor skall betraktas som oskyldiga till dess att motsatsen är bevisad bortom allt tvivel, också människor som USA genom Säpo godtyckligt anklagar för terrorism. Hemliga bevis existerar inte i en rättsstat.

Vi kräver att regeringen stoppar utvisningen och beviljar Hassan Asad det svenska medborgarskap han ansökt om och uppfyller villkoren för.

Vi gläds över den breda opinion som samlats till stöd för Hassan. Men alla vi som protesterat kan inte slå oss till ro med det som redan gjorts. Det är nu det gäller och det brådskar, det är nu vi tillsammans måste skapa ett så massivt opinionstryck att det blir omöjligt för regeringen att återigen besluta att utvisa Hassan Asad.

Alla tillsammans för rättvisa åt Hassan Asad!
Stoppa utvisningen!
Ge Hassan Asad svenskt medborgarskap!

Kommunistiska Partiet genom partiordföranden Anders Carlsson

Göteborg