Uttalande: Stoppa Israels krig och statsterrorism

Kommunistiska Partiet fördömer Israels anfall på Libanon. Omvärldens politiker, inklusive de i Sverige, måste omedelbart agera för att stoppa krigen och terrorn mot de libanesiska och palestinska befolkningarna.

2024-10-01

Israel har återigen startat ett krig och nu gått in med marktrupper i södra Libanon.

Det är inte första gången Israel anfaller Libanon. Senast var 2006, då 1200 libaneser dödades och en miljon tvingades lämna sina hem.

Redan innan markinvasionen har tusentals libaneser dödats i flygbombningar och uppemot en miljon libaneser tvingats på flykt.

Det israeliska kriget inleddes denna gång med ett omfattande statsterroristiskt dåd när sprängladdningar i flera tusen personsökare fjärrutlöstes. Ett stort antal civila, däribland barn, skadades och flera dödades i terrordådet som även lamslog den libanesiska sjukvården. Den som inte ser detta som ett terrordåd har ingen förståelse för vad begreppet terrorism innefattar.

Israels anfall på Libanon har stora likheter med det krig Israel bedrivit mot befolkningen i Gaza i snart ett år. Utan respekt för människoliv och i trots mot en hel världs protester bedriver Israel ett utrotningskrig som syftar till att skapa ett etniskt rensat stor-Israel. Metoden de använder är folkfördrivning och folkmord av palestinier och araber, såväl kristna som muslimer, från område efter område.

Israel backas upp av ett fåtal västländer med USA i spetsen. Dessa länder förser Israel med de vapen som dödar befolkningen i Gaza, på Västbanken och nu i Libanon. De styrande politikerna i dessa länder bär ett stort ansvar för den tragedi som utspelar sig inför allas ögon. Att titta bort är att legitimera det som nu sker.

Kommunistiska Partiet fördömer Israels anfall på Libanon. Omvärldens politiker, inklusive de i Sverige, måste omedelbart agera för att stoppa krigen och terrorn mot de libanesiska och palestinska befolkningarna.
Israel måste bojkottas och isoleras till dess att ockupationen och statsterrorismen upphör och alla palestinska flyktingar kan återvända.

Kommunistiska Partiets partistyrelse, 20241001