Seger för medborgarförslag om bojkott i Skärholmen

När politikerna sviker kommer medborgarna till politikerna. Malin Åkerstöm och Anita Salven (K) lämnade in medborgarförslag om att bojkotta israeliska varor. Under torsdagskvällen tågade de med stolta och bestämda steg genom Skärholmens jättelika köpcentrum med Palestinaflaggor och banderoll. Bra att visa att Palestina inte står ensamt säger de samtidigt som kunderna gör tummen upp för aktionen.

2024-03-22

När politikerna sviker kommer medborgarna till politikerna. Malin Åkerstöm och Anita Salven (K) har lämnat in medborgarförslag om att bojkotta israeliska varor. Under torsdagskvällen tågade de med stolta och bestämda steg genom Skärholmens jättelika köpcentrum med Palestinaflaggor och banderoll. Bra att visa att Palestina inte står ensamt säger de samtidigt som kunderna gör tummen upp för aktionen.

I Skärholmens Stadsdelsnämnd greppade Anita mikrofonen och sade några viktiga ord till den beslutande församlingen:
– Kommunen ska vara tydlig med kravet på bojkott just för att den finansieras av de skattebetalare som i tusentals varje vecka demonstrerar mot Israels folkmord, sade Anita och fortsatte.
– Glöm inte att när Ryssland invaderade Ukraina, då tog det endast några få timmar att införa en bojkott mot alla ryska varor och tjänster samt frysa alla ryska tillgångar.

Malin Åkerström fyllde i – Vi förväntar oss att mötet beslutar att medborgarförslaget förs vidare till Stockholms Kommunfullmäktige för kommunal bojkott av israeliska varor.
Medborgarförslaget var antagligen dagens viktigaste fråga och togs upp som första punkt. Det gillade inte SD som genast räckte upp handen och begärde att förslaget skulle avföras från dagordningen. Det blev SD som avfördes och mötet röstade för att frågan förs vidare till Stockholms Kommunfullmäktige.
En delseger är nådd och vi tågade nöjt tillbaka genom köpcentret för en sista promenad med Palestinaflaggorna på topp. Malin konstaterade stolt:
– Vi vann den här kampen. SD röstade emot och M lade ned sin röst, men resten antog förslaget.

Achim Rödner