Högern hatar palestinasolidariteten

Runt om i Europa försöker politiker inskränka yttrandefriheten och stoppa solidaritetsyttringar med Palestina. I Sverige vill SD rent av kunna utvisa Palestinaaktivister. Det är en farlig utveckling.

2024-03-14

Israellobbyns och högerns angrepp på Palestinarörelsen och solidaritetsarbetet blir allt mer befängda och löjeväckande. Samtidigt är de allvarliga och farliga. Så vill Sverigedemokraterna till exempel på godtyckliga grunder kunna utvisa Palestinaaktivister.

I helgen öppnade ett nytt Förintelsemuseum i Nederländerna. Till invigningen bjöd arrangörerna in den israeliske presidenten Isaac Herzog.

Med rätta möttes hans deltagande av stora protester från den nederländska Palestinarörelsen. Som israelisk statschef är Herzog ansvarig för det nu pågående kriget och dödandet av civila i Gaza.

De som ordnade protesten mot Herzog, bland vilka även judiska organisationer fanns, klargjorde tydligt att protesten var riktad mot personen Herzog och inte mot själva museet eller uppmärksammandet av Förintelsen.

Ändå sprider Israellobbyn och dess tillskyndare bilden av att Palestinasympatisörerna protesterade mot museet. Här i Sverige skrev till exempel den socialdemokratiske politikern Niklas Nordström att agerandet utanför museet var ”respektlöst och aggressivt” och att ”Palestinaaktivister saknar gränser”.

Nordströms partikamrat Widar Andersson skrev förra veckan i Folkbladet om hur han oroas av ”islamister och en antisemitisk och hårdför vänster som krokar arm”, i Storbritannien och i Sverige. Sin utgångspunkt tar han i en intervju i förra veckans Proletären med den brittiske politikern och Palestinavännen George Galloway.

I Anderssons text finns insinuanta påståenden om antisemitism, antidemokratiska ageranden och terrorkopplingar inom solidaritetsrörelsen.

I Storbritannien har premiärminister Rishi Sunak uppmanat polisen att försöka stoppa Palestinademonstrationer. Flera ministrar har på olika sätt velat stoppa freds- och solidaritetsrörelsen med argument om att Palestinasolidariteten skulle vara antisemitisk. Men den brittiska Palestinarörelsen stod i helgen upp mot förbudsivrarna – över 450.000 personer demonstrerade i London.

Repressionen mot Palestinarörelsen har varit stor ända sedan kriget bröt ut i oktober. I november förbjöd den tyska regeringen nätverket Samidoun, som arbetar för solidaritet med palestinska fångar. Fångar som vanligen sitter inspärrade utan rättegång, ofta utan att veta vad de anklagas för.

I många fall har de kidnappats på ockuperat område och förts till fängelse i Israel. Runt 10.000 palestinier är bortrövade och tagna som gisslan av den israeliska staten.

I Tyskland har flera Palestinademonstrationer stoppats med hänvisningar till att de skulle vara ordningsstörande och antisemitiska. I Frankrike fick inrikesministern backa efter domstolsingripande när han utfärdat ett nationellt förbud mot manifestationer för Palestina. I Wien i Österrike förbjöds i höstas slagordet ”från floden till havet”.

Nu har turen kommit till Sverige. En av banerförarna för angreppen på den svenska Palestinasolidariteten är Jimmie Åkesson.

SD-ledaren vill kraftigt urholka rättssäkerheten. Han och SD vill ”göra det möjligt för en regering att själva fatta beslut om att utvisa enskilda individer som bedöms verka emot rikets intressen”. Han nämner själv i SVT:s Agenda att personer med uppehållstillstånd som sympatiserar med Hamas omfattas av SD:s förslag.

I klartext handlar det alltså om åsiktsregistrering, som är förbjudet enligt grundlagen. Men sådana teknikaliteter bekymrar inte Åkesson i hans korståg mot muslimer.

– Varför ska Sverige vara en arena för allsköns internationella konflikter, det ligger inte i vårt intresse, mässar Åkesson på frågan om man ska kunna utvisas om man demonstrerar för Palestinas sak.

Sedan fyller han på med att den som skriker antisemitiska slagord ska kunna utvisas. Åkesson litar inte på att rättsväsendet ska göra jobbet, utan det är politiker som ska ta självsvåldiga beslut om snabba utvisningar.

De godtyckliga besluten har vi redan fått se prov på. Den svenska regeringen reagerade med reptilhjärnan på de israeliska anklagelserna mot Unrwa och omgående stoppades stödpengarna till den svältande befolkningen i Gaza.

Den 15 februari var den svenska biståndsmyndigheten Sida klar med sin utredning och gav då klartecken för fortsatta utbetalningar till Unrwa – men ändå fortsatte borgarregeringen att hålla inne pengarna, fram till nu. Under dessa tre veckor har svälten förvärrats och barn svultit ihjäl.

Den svenska regeringen har alltså blod på sina händer. Ändå stod biståndsminister Johan Forssell (M) i Agenda i söndags och kommenterade ett inslag om döende barn i Gaza med orden ”vi tänker på civilbefolkningen, inte minst alla kvinnor och barn, vi tänker på dem varje dag” – samtidigt som han förnekar att det Israel gör är krigsbrott.

De svenska politikernas inställning till kriget i Gaza är skamlig. De har dragit allt vad humanism och rättvisa heter i smutsen.

Historiens dom kommer att vara hård mot dem som ställt sig på ockupationsmaktens sida. Staten Israel är en kolonial statsbildning som bygger på rasism, folkfördrivning och nu även folkmord. En sådan stat saknar existensberättigande.

Just därför är en enstatslösning på konflikten den enda möjliga. Från floden till havet – ett land, Palestina.

Det måste vara en inkluderande och demokratisk stat för alla oavsett religiös eller politisk uppfattning. Ett land där självklart även judar är välkomna att leva tillsammans med sina muslimska och kristna bröder och systrar.

De mörkerkrafter som nu angriper Palestinasolidariteten måste slås tillbaka, med ord och argument och inte minst genom en ännu större uppslutning i demonstrationerna kring kravet bojkotta Israel och till stöd för Palestina.