Fördöm Israel – inte motståndet mot ockupationen

2023-10-09

I helgen utbröt för första gången på decennier något som faktiskt påminner om ett krig mellan de ockuperade palestinierna och ockupationsmakten Israel. För när det annars med jämna mellanrum talas om ”krig” mellan Israel och Palestina handlar det i praktiken om ren slakt av palestinier i världens största utomhusfängelse Gaza, där Israel spärrat in en del av det folk som sedan Israels bildande 1948 förvägras rätten till sitt eget land.

Den här gången har palestinierna tagit striden till Israel, och ännu en gång visat att de vägrar låta sig kuvas. Tyvärr visar ockupationsmakten också återigen sin folkmordiska karaktär.
Gazas folk dränks i blod när Israel straffar palestinierna – och det är Israel som bär ansvaret också för våldet som drabbar israeler. Det är apartheidstaten Israel som i 75 år mördat, förtryckt och förnedrat de palestinier som nu slår tillbaka med de medel de har.

Det är vämjeligt att se politiska ledare i Sverige, EU och USA hycklande ställa sig på ockupationsmakten Israels sida mot det ockuperade folket. Samma politiker som menar att Ukraina måste beväpnas för att ta tillbaka de områden i Ukraina som ockuperats av Ryssland tycker att palestinierna i tysthet ska leva som fångar i en omänsklig tillvaro präglad av apartheid, varubrist och dagliga checkpoints.

Palestinierna har all rätt att göra motstånd mot ockupationen och belägringen, inklusive väpnat motstånd. Ingen kan begära att de i evighet ska vänta på att ”konflikten” ska lösas av sig självt, medan världen blundar för förtrycket som pågår varje dag.
Kommunistiska Partiet står, som vi alltid gjort, helhjärtat på Palestinas sida. Vi lider med dem som nu drabbas av våldet och vet att det – liksom i Ukraina – krävs en politisk lösning för att en gång för alla få ett slut på förtrycket. Där har den internationella solidaritetsrörelsen en viktig roll att spela för att sätta press på sina länder att bojkotta Israel – precis som apartheidstaten Sydafrika bojkottades, och där apartheidsystemet föll.

Ockupationen måste upphöra, och alla palestinier få leva i fred i sitt eget land.
Det är Israels ockupation och förtryck som ska fördömas — inte det palestinska motståndet mot ockupationsmakten.

  • Leve Palestina!

Kommunistiska Partiets partistyrelse, 20231008