Uttalande: Häv sanktionerna mot det syriska folket

2023-02-10

Räddningsarbetet efter den enorma jordbävningen försvåras i Syrien av USA:s och EU:s förödande sanktioner mot landet. Därför vädjar syriska Röda halvmånens ordförande Khaled Hboubati nu om att sanktionerna hävs.

Sanktionerna drabbar hela befolkningen och slår hårt mot möjligheten att bedriva räddningsarbete och lindra lidandet. Räddningspersonal har inte ens bränsle till sina ambulanser på grund av förbudet mot att importera olja – samtidigt som USA:s militär befinner sig i nordöstra Syrien och övervakar stölden av Syriens egen olja.

Sverige spelar en aktiv roll i att upprätthålla EU:s sanktioner mot det syriska folket. Varje gång sanktionspaketen förnyas skulle Sverige kunna lägga in sitt veto och på det viset göra livet lite lättare för miljoner människor i Syrien som lider brist på bland annat mat, bränsle och medicin på grund av USA:s och EU:s brutala sanktionspolitik.

Det är folket som får lida av USA:s och EU:s sanktioner. Häv sanktionerna och rädda liv!

Kommunistiska Partiets partistyrelse 20230210