Vad innebär ett partiprogram?

Kommunistiska Partiets ordförande Povel Johansson kommenterar Vänsterpartiets kongress och Nooshi Dadgostars insats i TV4:s morgonsoffa.

2022-02-07

I helgen genomförde Vänsterpartiet sin 44:e kongress. För ett politiskt parti är en kongress en demokratisk höjdpunkt. Det är organisationens högsta beslutande organ, en plats där medlemmarna får komma till tals. Där makten över ny partiledning, stadgar och program ligger i deras händer.

Ett partiprogram är ingen bibel, allt kan inte stå med och alla frågor kan inte besvaras, men det är heller inte vilket dokument som helst. Det är den politiska organisationens ryggrad, samlade erfarenheter och gemensamma mål.

Som partiordförande för Kommunistiska Partiet är den mitt och resten av partistyrelsens ankare - tappar man respekten för programmet tappar man respekten för medlemmarna.

Den insikten verkar jag inte dela med Nooshi Dadgostar som blev intervjuad i TV4:s Nyhetsmorgon bara några timmar innan Vänsterpartiets kongress skulle starta.

Det började som det mest harmlösa försök till kommunist-smetning jag någonsin sett. Steffo Törnqvist hade i Vänsterpartiets partiprogram lyckats gräva fram det komprometterande citatet “införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande”. Ett närmast statsvetenskapligt konstaterande, socialism är inte kapitalism - nähä!

Istället för att vifta bort angreppet gav sig Dadgostar istället in i ett resonemang som till skillnad från den harmlösa frågan faktiskt var direkt upprörande - inte minst om man är Vänsterpartist.

Först ursäktar sig Nooshi Dadgostar med att hon inte känner igen citatet. Det är inget att skämmas för att inte kunna recitera hela partiprogrammet, det kan jag erkänna att jag inte kan med mitt eget heller. Men rimligtvis borde en partiledare veta om ens parti verkar för kapitalismens avskaffande eller om man anser att bankväsendet bör förstatligas - ett annat citat som också lyftes fram i Nyhetsmorgon.

Istället för att försvara programtexten försökte Dadgostar komma ur Steffos frågor genom att skylla på att programtexten är så väldigt gammalt att det inte bör läggas någon vikt vid vad som står där.

- Jag vill verkligen säga det att vi har för närvarande inget partiprogram som är det som gäller, säger Nooshi Dadgostar med allvarlig min.

Den politiska beskriving som hennes 28.000 medlemmar gemensamt beslutat om och som de också verkar för att uppnå genom sitt medlemskap betraktas som värdelöst. Det är faktiskt ett helt makalöst påstående av en partiledare.

Kommunistiska Partiets partiprogram har arbetats fram genom hundratals timmar av debatt och diskussioner. Våra medlemmar har gemensamt, inför varandra och vi som fått förtroendet att leda arbetet, bestämt vår politiska analys och den strategiska inriktningen för vår verksamhet.

Vi är så stolta över vårt partiprogram att vi organiserar studiecirklar kring det för att låta nya människor upptäcka det - givetvis välkomnar vi också besvikna vänsterpartister.

Povel Johansson

Ordförande (K)