Uttalande: Allt stöd åt de kämpande barnmorskorna

2021-11-15

Runt om i landet går sjukvården på knäna - ett resultat av en kronisk underfinansiering av landets sjukvård. Det drabbar oss vårdanställda med ohållbar arbetsmiljö och låga löner men även patienterna som riskerar att inte få den vård dom behöver.

Värst är situationen i Region Stockholms förlossningsvård. Där har vårdpersonalen under lång tid desperat försökt få politikerna att skjuta till de resurser som behövs för att garantera säkerheten och tryggheten för de nästan 30.000 kvinnor som varje år förlöses på regionens förlossningsavdelningar.

Istället för att ta personalen på allvar har situationen de senaste veckorna nått en kulmen där det inte längre är möjligt att fortsätta som förut. I början av november hade över hundra barnmorskor sagt upp sig och varje vecka kommer rapporter om fler som valt att avsluta sina anställningar.

Arbetsköparorganisationen SKR kallar barnmorskornas massuppsägning för “olovlig stridsåtgärd” och hotar att åtala dom i arbetsdomstolen. Det är ett försök att skrämma barnmorskorna tillbaka till jobbet och skifta fokus från de politiker som ligger bakom krisen i förlossningsvården till de som gjort allt för att bekämpa den. Det är inte barnmorskorna som bör ställas inför rätta - det är Irene Svenonius och hennes kumpaner!

Samtidigt vill vi understryka att det är en kvalitativ skillnad på enskilda anställda som säger upp sig på grund av arbetsmiljö eller låga löner, sånt är vi i vården vana vid. Det barnmorskorna i Stockholm gjort är att ställa gemensamma krav. Massuppsägningarna är inte olovliga utan påtvingade nödvändiga stridsåtgärder för att få till en säker förlossningsvård och bättre arbetsvillkor. Ni har stort stöd både hos vårdanställda och allmänheten.

Ge inte upp - Tillsammans är vi starka!

Stöduttlande antaget på Kommunistiska Partiets nationiella sjuksköterskemöte
20211114