Uttalande: Afghanistan en skam för Sverige

2021-08-17

Talibanerna tar åter över Afghanistan, efter 20 år av det USA-ledda kriget och ockupationen.
Tydligare kan det knappast framgå att imperialismens bomber aldrig kan befria ett folk – vilket inte varit meningen heller. Kriget har handlat om USA:s inflytande i regionen och om enorma summor till krigsindustrin. USA har spenderat två biljoner dollar i Afghanistan – rakt in i det militärindustriella komplexet.

Utrikesminister Ann Linde
pratar om att ”vi tyvärr inte uppnått de mål vi ville”, och det är svårt att veta om hon bara talar om Sverige, eller också om USA och Nato.
För skamligt nog har Sverige villigt deltagit i USA:s krig, och svenska soldater har stridit under Natobefäl. En enig riksdag, inklusive Vänsterpartiet, röstade för den svenska insatsen 2002 och de bär alla ansvar för den katastrof som kriget varit.

2017 släpptes regeringens utredning, som visade att det enda Sverige lyckats med i Afghanistan var att samarbetet med Nato stärkts.

Skam över Sveriges deltagande i USA:s krig.

Kommunistiska Partiets partistyrelse 210817