K stödjer de polska hamnarbetarnas kamp

Kommunistiska Partiets arbetsutskott uttalar sitt stöd för de kämpande polska hamnarbetarna.

2019-06-25

Den polska fackföreningsföreträdaren och hamnarbetaren Marek Szymczak avskedades från sin arbetsplats, hamnen i Gdynia i Polen 2017.
Bakgrunden är att den multinationella hamnaktören Hutchinson Port, med 30.000 anställda, hamnar och terminaler i 27 länder, länge har pressat de polska hamnarbetarna att godta sämre löner och arbetsvillkor. Tillvägagångssättet liknar hur Maersk/APMT betett sig i Göteborgs hamn.

Marek Szymczak som kämpat mot bland annat allt sämre säkerhet på sin arbetsplats, råkade själv ut en för en arbetsplatsolycka 2017. Detta har Hutchinson Port använt sig av för att avskeda honom. Men det verkliga skälet är förstås att Marek Szymczak är en stridbar företrädare för sina arbetskamrater.

I två år har facket och arbetskamraterna kämpat för sina villkor och för att Marek Szymczak ska få sitt jobb tillbaka. Nu begär de internationellt stöd. Det får de självklart från Kommunistiska Partiet som stödjer kämpande arbetare varhelst de finns, i enlighet med den proletära internationalismen.

Kommunistiska Partiet kräver att Marek Szymczak får sitt jobb tillbaka och att arbetarna ska arbeta med rimliga avtal, fast bemanning och full säkerhet.

Kommunistiska Partiets arbetsutskott

Göteborg 2019-06-25

Vill du också visa ditt stöd? Klicka HÄR