David Väyrynen tilldelas Kommunisternas kulturstipendium

2018-12-04

Lördagen den 1 december delade Kommunistiska Partiet ut sitt årliga kulturstipendium på 10.000 kronor. Årets stipendiemottagare var den norrländske poeten David Väyrynen, som bland annat uppmärksammats för sin diktsamling Marken (2017).
Motiveringen löd:
”Poeten David Väyrynen är fast förankrad i den kultur och mentalitet som vuxit fram i Malmfälten ur den socialistiska arbetarrörelsen. Han är på en gång ödmjuk och utmanande i sitt okonventionella språk med genuint personligt tonfall. Han skildrar människorna i regionen obrottsligt solidariskt med de kollektiva värdena i samhället. Hans författarskap suddar ut gränserna mellan poesi och materiell verklighet och pekar rakt in i framtiden. Därför tilldelas David Väyrynen Kommunistiska Partiets Kulturstipendium till minne av Ingmar Spingo Nilsson år 2018.”

Utdelningen ägde rum i Kommunisternas partihus på Fjärde Långgatan 8b i Göteborg. Konferencier var kulturstipendiekommitténs ordförande, skådespelaren John Pekkari, och för underhållningen stod förra årets kulturstipendiat, visartisten Matilda Magnusson. David Väyrynen medverkade via Skype.

Kommunistiska Partiets kulturstipendium delas årligen ut till minne av kommunisten Ingmar Spingo Nilsson. Han var varvsarbetare och senare rallare på spårvägen men är kanske bäst ihågkommen som musiker och kulturentusiast. Han jobbade länge som musiker på Backateatern och gick bort 2002, mitt under arbetet med en valrevy för Kommunistiska Partiet.

Bland de tidigare stipendiemottagarna finns arbetarpoeten Jenny Wrangborg, författaren Johannes Anyuru och reaggeartisten Kapten Röd.