Gräv där du står! Länge!

2018-09-12

Sex mil utanför Ludvika ligger Fredriksberg. En före detta bruksort som sossarna nedmonterat bit för bit.
Kommunisterna har nu gått från 50 till 124 röster. Det innebär 21 procent av rösterna.

Det här är en bygd som präglats av arbetare som i generationer skött sig och röstat på S. Idag känner många att man inte längre får något i utbyte för den lojaliteten.
I det läget har vi kommunister erbjudit ett tydligt alternativ till vänster. Det hade istället kunnat sluta i lågt valdeltagande eller missnöjesröster på SD som på så många andra orter. Mycket av vårt valarbete har inriktats på att gå i polemik med socialdemokraternas förslag.

När den lokala sosseklubben publicerade sina vallöften agerade vi snabbt och formulerade ett stringent svar som delades ut till samtliga hushåll på orten. Detta möjliggjordes av en stark organisation som kan skriva, publicera och dela ut 500 blad under loppet av några timmar.
Den lokala responsen på det agerandet var mycket positiv. Vi har lyckats bryta ner det socialdemokratiska monopolet.
En annan viktig faktor är min lokala förankring. Jag är uppvuxen på orten och aktiv i föreningslivet. Folk har sett mig sälja Proletären vid Konsum oavsett väder eller årstid. Trägen vinner och en bra dag säljer vi 15 Proletären.

Vi har fått fler röster i detta val i 17 av 18 distrikt. Utöver Fredriksberg är det i synnerhet ett distrikt i Grängesberg som gått fram, i Stallbacken där vi fick 5,3 procent. Från 5 till 38 röster.
Flera kamrater är sedan länge förankrade på orten som lärare, sjuksköterska och som lokal bonde.

Vi har i kampanjen tydligt varit talespersoner för våra egna frågor. Att exempelvis en sjuksköterska frontar frågan om äldrevården i kommunen. En metallarbetare och idrottsledare som pratar om arbetsrätt och integration, en bonde som pratar om maten i offentlig sektor. Frågor där vi är pålästa, kända och förankrade.
Ett plakat med ett bekant ansikte som ger ett tydligt budskap går hem. Om det dessutom är personer som du möter till vardags så byggs ett förtroende upp. Det är detta arbete som resulterat i vår fördubbling av rösterna.
Det skadar ju inte att S ihop med V gått i täten för att stänga skolor och sjukvårdsinrättningar i kommunen. Det har gett oss slagläge från vänster.

Nu står kommunisterna troligen med ett mandat på en ny ort för första gången på 33 år. Den slutgiltiga rösträkningen återstår och mandatet är inte helt säkert i skrivande stund.
Oavsett om vi får det mandat vi ser ut att få eller ej så kommer vi fortsätta jobba med en lokalt förankrad arbetarpolitik med realistiska lösningar på verkliga problem.
Gräv där du står, och gräv länge.

Karl Gustav Nilsson (K)

Förstanamn i Ludvika