Protester mot USA:s aggression mot Palestina

På flera platser i Sverige hölls manifestationer mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Palestinasolidariteten gav inte efter för enstaka extremisters vålds-provokationer och antisemitism.

2017-12-14
 • Göteborg
  Göteborg
 • Kristianstad
  Kristianstad
 • Stockholm
  Stockholm
 • Uppsala
  Uppsala
 • Västerås
  Västerås

USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta ambassaden till staden har väckt protester. På flera platser i Sverige hölls i helgen manifestationer, som dock kommit i skymundan av attacken mot en synagoga i Göteborg och antisemitiska slagord på en spontan samling i Malmö.

I Stockholm gick runt tusen personer på lördagen i en demonstration som passerade både USA:s och Israels ambassader. En av talarna var Dror Feiler, Ship to Gaza. Protesten gick enligt polisen lugnt till.

Även i Göteborg demonstrerade ett tusental mot Israel och USA:s beslut. Arrangörer var bland annat Palestinska Huset och Palestinska riksförbundet. Flera talare, däribland Tor Härnqvist (K), fördömde USA:s beslut och Israels terrorpolitik.

Rapporteringen från Malmö har dominerats av att det på en spontan demonstration mot Israel under fredagskvällen ropats antisemitiska slagord. Enligt P4 Malmöhus som var på plats fanns ingen officiell arrangör.

På söndagen arrangerades en manifestation vid Triangeln i Malmö av flera palestinska organisationer där reglerna var tydliga – bara slagord på svenska och inga andra flaggor än palestinska. På manifestationen, med runt 300 deltagare, talade bland annat Nils Littorin (K).
Innan manifestationen besökte en delegation av palestinska och muslimska företrädare Malmös synagoga för att visa sympati och manifestera mot antisemitism och rasism efter attacken mot synagogan i Göteborg kvällen innan.

I Uppsala demonstrerade 600 personer och tal hölls av medlemmar från Palestinska folkets förening, Kommunistiska Partiet och RKU. I Västerås samlades uppemot 200 demonstranter.

På manifestationen i Kristianstad uppmanade Ulf Johansson (K) det hundratalet deltagarna till kamp för en gemensam sekulär stat.

– Det är dags att ta upp kampen mot de korrupta, USA-styrda ledarna, i såväl Israel som Palestina, för en gemensam icke-religiös stat där inte heller pengarna styr.

Artikeln tidigare publicerad i Proletären.