Ny facklig sekreterare i K

– Arbetare måste ta större plats i politiken, säger Ulf Nilsson, ny facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, som nu blir partianställd på deltid.

2017-10-06

Sedan några veckor är Ulf Nilsson ny facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, då Erik Pettersson lämnat sin post på grund av flytt.

– Jag har inte hunnit växa in i rollen än, men det är klart att det ska bli roligt och spännande, säger Ulf Nilsson till Proletären.

En nyhet är att det tillsätts en tjänst som facklig sekreterare och Ulf Nilsson kommer ha en egen arbetsplats på particentralen i Göteborg.

– Jag ska ha tjänstledigt från mitt arbete som plåtslagare en dag i veckan, och kommer då arbeta för partiet. Det kan både handla om att skriva i Proletären, att vara behjälplig åt kamrater på arbetsplatserna ute i landet, och att ge råd och stöd till partiavdelningar i de här frågorna.

Ulf Nilsson menar att otryggheten på arbetsmarknaden är en av de viktigaste frågorna för ett kommunistiskt parti att driva.

– Det handlar om osäkra anställningar, bemanningsföretag och även om upphandlingar. Sopstrejken visar att det alltid är arbetare som får betala för de låga anbuden.

• I höst hålls EU-toppmöte i Göteborg. Hur viktigt är EU för arbetsmarknadsfrågorna?
– EU-frågan går ju in i det mesta. Alla våra villkor hotas av EU-helvetet. Det är en central fråga att kämpa för en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

Ulf Nilsson är övertygad om att det finns ett uppdämt missnöje med ständiga försämringar på arbets-platserna.

– Tyvärr leder det inte så ofta till handling. Därför är det viktigt att få fler kommunister att träda fram på sina arbetsplatser just som kommunister. När man tar upp frågor som berör arbetskamraterna så faller det nästan alltid i god jord.

– Otryggheten på jobben gör tyvärr att många är rädda för att säga ifrån. Så det är inte helt lätt att bryta tystnaden, men det måste göras. Arbetare måste ta större plats i politiken.

Artikeln är tidigare publicerad i Proletären.