Var femte fransman valde rätt

2017-05-10

EU-eliten jublar över Emmanuel Macrons seger i det franska presidentvalet. Även om EU-motståndare inte har någon anledning att jubla över bankirens seger, så kan vi som antifascister och humanister kosta på oss en suck av lättnad över att avgrundshögern inte intog Elyssépalatset denna gång.

Macrons seger är allt annat än ett styrkebesked från EU-eliten och den franska borgerligheten. Trots massiv uppbackning från EU, kändisar, etablissemang och inte minst finanseliten lyckades Macron inte kamma hem mer än runt 43 procent av den röstberättigade befolkningen i Frankrike. Dessutom var det en inte obetydlig del av dessa väljare som röstade mot Marine Le Pen och inte för Macron.

Sett till samtliga röstberättigade fick Le Pen cirka 22 procent. Det är ungefär lika många som den femtedel av fransmännen som mer eller mindre aktivt vägrade att välja någon av de usla kandidaterna. Av de som röstade i första valomgången för en vecka sedan valde tio procent att stanna hemma i andra omgången och ytterligare runt tio procent röstade blankt.

Det är den högsta andelen blankröster någonsin i ett franskt val och det lägsta valdeltagandet på ett halvt århundrade. Misstron och motståndet mot den EU-styrda nyliberala politiken är enormt och bilden av Le Pen som ensam bärare av denna frustration är felaktig och gynnar bara avgrundshögern.

Det nya 2017 är inte att det finns en nationalistisk höger som är mot EU, det nya är att det finns en växande vänster och arbetarrörelse som inser att en bättre framtid för Frankrikes och Europas arbetare bara kan byggas på EU:s ruiner.

Installerad i Elyssépalatset kommer Macrons främsta arbetsuppgift signerad den franska storfinansen och EU bli att verkställa de attacker mot arbetarklassen som Hollande misslyckades med. Arbetarkampen kommer att fortsätta och måste tydligt knytas ihop med kampen mot EU och därmed ställa Frexit på en proletär och progressiv grund.

En bra början var att var femte fransman i söndags gjorde det enda rätta valet och vägrade välja mellan en kandidat från det finansiella toppskiktet och en från avgrundshögern.