Solidaritet med hungerstrejkande palestinska fångar

– Kommunisterna i Sverige stödjer helhjärtat de palestinska fångarnas hungerstrejk för frihet och värdighet.

2017-05-04

Det säger Patrik Paulov, Kommunistiska Partiets internationella sekreterare, när företrädare för partiledningen, Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Proletärens redaktion samlas för att visa sin solidaritet.

Den 17 april inledde 1.500 palestinska fångar i ockupationsmakten Israels fängelser en kollektiv hungerstrejk. Det är en protest med livet som insats. Hungerstrejken riktar sig mot de omänskliga förhållanden som Israel tar till för att knäcka de fängslade palestinierna. Den riktar sig också mot Israels användande av ”administrativ förvar”. Det innebär att ockupationsmakten tar sig rätten att hålla palestinier fängslade utan rättegång.

– Vi stödjer fångarnas krav på att bli behandlade som människor, precis som vi står bakom det palestinska folkets rättmätiga kamp för ett slut på ockupationsmaktens förtryck och ett slut på ockupationen, säger Patrik Paulov.

Idag torsdag 4 maj trappas aktionen upp då Ahmad Saadat, generalsekreterare för marxistiska PFLP, och andra palestinska ledare från olika organisationer ansluter sig till hungerstrejken.

– Ahmad Saadat har nu suttit i fängsligt förvar i Israel i elva års tid. Men trots långa perioder av isolering vägrar han låta sig knäckas, precis som det palestinska folket vägrar låta sig knäckas. Solidariteten med dem är viktig, säger Patrik Paulov.

1 maj kom ett meddelande från Ahmad Saadat där han trycker på vikten av internationell solidaritet och att kampanjen för att bojkotta och isolera Israel på alla nivåer trappas upp.