Svaret GP inte vågar publicera

2016-09-30

Torsdagen den 29 september ägnade Göteborgs-Postens Adam Cwejman hela ledarsidan åt att angripa kommunismen i allmänhet och Kommunistiska Partiet i synnerhet. Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson svarade snabbt och utmanade Adam Cwejman på debatt om socialism och kapitalism. Uppenbarligen vågar han inte det, och GP vägrade ta in svaret, så istället publiceras det här. GP:s ledarartikel går att läsa här.

Svaret GP inte vågar publicera

Om Adam Cwejman använt sin tid på Bokmässan åt annat än att smygflirta med högerblaskan Nya Tider, hade han kunnat höra författaren Martin Capparós som på mässan talade om massvälten och sin nya bok Hunger.

Om hur 25000 människor varje dag dör på grund av brist på mat. Trots att världen sedan 40 år har en produktionskapacitet att mätta alla människor. Anledningen stavas kapitalism, beror på ett system som drivs av privata storföretags vinstjakt istället för människors behov.

Om Adam Cwejman vill se konsekvenserna av kapitalismens återupprättande i östra Europa skulle han bara behövt kliva utanför Svenska Mässan och se alla EU-tiggare. Dessa fattiga människor som Cwejmans borgerliga vänner i östra Europa har skickat på export istället för att ta ansvar för sina egna medborgares trygghet och välstånd.

För den som vill förstå dessa länder, både när de försökte bygga socialism och när de återupprättat kapitalism, krävs mer tankemöda än att komma dragandes med förenklade antikommunistiska rallarsvingar som Adam Cwejman och hans nu döda idol Kjell-Albin Abrahamsson.

Kommunistiska Partiet, fd KPML(r), bildades i opposition mot utvecklingen i både östra Europa och inom den svenska arbetarrörelsen. Mot partier som säger sig företräda arbetarnas intressen men istället utvecklas till toppstyrda och korrumperade kolosser. Vi har dragit de nödvändiga lärdomarna av arbetarrörelsens historia, utan att tumma på våra grundvärderingar.

Vi står fast vid att samhället ska äga och kontrollera det som är viktigt för hela samhället, istället för att som idag lägga detta i händerna på privata storföretag som tillåts lägga ner samhällsviktig verksamhet och avindustrialisera vårt land. Vi anser att planmässighet och långsiktighet är bättre än kortsiktigt vinstjagande och att människovärdet ska stå i centrum istället för marknadsvärdet.

I dagens värld när Cjewmans kapitalistiska system skapar ekonomisk kris, EU-kris, flyktingkris, klimatkris, ökade militära spänningar och på tusen och en sätt ställer till det för mänskligheten diskuterar jag gärna frågan om socialism eller kapitalism med Adam Cwejman. Han får välja tid och plats!

Robert Mathiasson
Ordförande i Kommunistiska Partiet