Manifestationer för en bättre vård över hela landet

2016-09-05

I helgen samlades tusentals människor för att kräva en bättre sjukvård under parollen en annan vård är möjlig. Det är bra att vårdanställda, och vårdtagare tillsammans tar till gatorna för att kräva en bra sjukvård, och det är ännu bättre att det knyts samman till en gryende rörelse över hela landet.

Kommunistiska Partiets medlemmar har givetvis engagerat sig i manifestationerna.

I Sundsvall talade Eva Rudström, pensionerad sjuksköterska och ledamot av Kommunistiska Partiets partistyrelsen där hon bland annat sa:
– Bemanningsföretagen inom sjukvården har kammat hem 16 miljarder mellan 2010 till 2015 – och fortsätter att öka sina vinster på grund av sjukvårdskaoset. I vårt landsting kostade stafetterna 193 miljoner i år från januari till juli. Bemanningsföretagen måste väck och de som jobbar där erbjudas fasta tjänster i vården. Då kommer man åter att kunna öppna upp vårdplatser, samtidigt som man självklart måste förändra scheman, arbetsmiljö, öka inflytandet från personalen på golvet, tillgodose utbildningsbehov etc.
Vi måste kräva av Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att sluta bara peka på problemet, som dom gjort i åratal – utan ta tag idet och slänga ut företagen ur vården över hela landet.

I Uppsala talade bland annatkommunisten Hans Johansson som bland annat sa:
– För att få en förändring till stånd går det inte att lita på politikerlöften och fackligt skrammel. Vi måste lämna ombudsmannatänkandet bakom oss. Istället för att knyta näven i byxfickan gäller det för oss gräsrötter att organisera oss och gå till kamp, först då kan en ny ordning bli möjlig!

I Varberg talade Ingemar Ericsson, omsorgsarbetare och även han medlem i Kommunistiska Partiet, lyfte fram kravet på 6 timmars arbetsdag:

– Är det inte dags att vi på allvar nu börjar engagera oss och kämpar för en annan inriktning på vården. En inriktning som sätter personal, omsorgstagare och patienter, och anhöriga i centrum, och petar bort byråkrati och vinstintresse. Jag skall avsluta med ett krav som jag brinner för, nämligen kravet på 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, till minst samma grundbemanning. Sjukskrivningarna har minskat, personalen mår bättre, fler har fått jobb och de boende tycker att personalen får mer tid över till dem. Alla blir vinnare!

Se även bilder från några av manifestationerna här.