Manifestation för Findusjobb

Vid en aktion i Bjuv i lördags visade kommunisterna på en kampens väg för att rädda Findus-fabriken. Socialdemokraternas och fackens samförståndslinje räddar varken jobb eller produktion.

2016-07-21

Ett drygt 15-tal kommunister från främst Helsingborg och Kristianstad genomförde i lördags en aktion i Bjuv för att visa att Findus går att rädda undan flytt till tyska Reken. Med exempel från Frankrike visade man hur den riskkapitalistiska ägaren kan pressas till att ha kvar produktion på orten.

– Vi pekade också på möjligheten att staten tar över fabriken för en symbolisk en-krona så att produktionen kan fortsätta. Det finns naturligtvis inte på nyliberala sossars agenda. Men det hade varit en framkomlig väg om politiken verkligen hade velat rädda jobb och produktion, säger Julius Nilsson från Kommunistiska partiets avdelning i Helsingborg.

Först höll man en aktion med flaggor, banderoll – ”Nationalisera Findus”, och tal utanför fabriksområdet. Ärtsäsongen är över så här var det främst bilister som tutande visade sin uppskattning.
Inne i samhället delades senare hundratals flygblad ut och det blev många diskussioner med lördagshandlade Bjuvsingar.

– Många anser att det är för jävligt att Findus bara kan läggas ner. Flera pekade på att det drabbar så många fler än bara de Findus-anställda. Men det finns också en uppgivenhet, säger Julius Nilsson.

Tidigare i våras samlade en demonstration 4000 deltagare. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson skanderade ”Inte en ärta ska flytta till Tyskland”, och V-ledaren Sjöstedt talade om få ”seriösa ägare”. Efter månader av förhandlingar pekar allt på nedläggning och avgångsvederlag till de anställda. Produktionen planeras pågå till den siste december.