Välkommen till Göteborg, Leila Khaled!

Onsdag 13 april kommer den legendariska palestinska befrielsekämpen Leila Khaled till Göteborg för ett öppet möte på Marx-Engelshuset. Patrik Paulov, internationell sekreterare i Kommunistiska Partiet, berättar om arrangemanget.

2016-04-05

– Leila Khaled kommer hit för att informera om läget i Palestina och Mellanöstern i stort och för att stärka Palestinasolidariteten. När vi fick höra att hon skulle till Göteborg ville vi naturligtvis arrangera ett möte med henne som huvudtalare. Leila Khaleds tal kommer att hållas på engelska och det blir av tidsskäl ingen översättning till svenska.

• Vilken är Leila Khaleds bakgrund och vem representerar hon?
– Leila Khaled var palestinska PFLP:s ansikte utåt vid ett par uppmärksammade flygkapningar åren 1969-1971. Kapningarna gjordes inte för att skada passagerarna eller sätta skräck i flygresenärer. Det var ett försök att med dramatiska metoder uppmärksamma världen på det palestinska folkets existens och på palestiniernas kamp för sina rättigheter mot ockupationsmakten Israel.

– Flygkapningarna var en kortvarig taktik från PFLP:s sida. Det har gått 45 år sedan taktiken övergavs. Ändå är det vad högerkrafter och Israellobbyn fortfarande lyfter fram.

• Vilken roll har Leila Khaled idag?
– Hon har sedan den tiden varit en framträdande medlem i det marxist-leninistiska PFLP. Organisationen försvarar palestiniernas rätt att kämpa mot ockupationsmakten Israel så som alla folk har rätt att bekämpa en illegal ockupation. I en region där reaktionära, fundamentalistiska rörelser vinner mark är PFLP en viktig sekulär, antiimperialistisk och socialistisk motröst.

• Det har redan kommit negativa reaktioner på mötet. Bland annat anklagas Kommunisterna för att ha bjudit in en terrorist.
– Motstånd mot ockupation är inte terrorism. Leila Khaled kommer att fördöma terrorismen. Hon kommer att tala om den terror och det förtryck som i decennier drabbat det palestinska folket. Och idag utsätts palestinierna inte bara för israelisk terror. I Syrien är de offer för våldet från Islamiska staten och liknande grupper.

• Du ska tala på mötet som representant för Kommunistiska Partiet. Vad tänker du säga?
– Jag vill ta upp antiimperialismen ur ett svenskt perspektiv. Vi har en regering som erkänt Palestina. Det är bra. Men på samma gång är Sverige ett imperialistiskt land, som mer och mer underordnar sig USA. Värdlandsavtalet med Nato är ett exempel på det.

• Kommer Leila Khaled att hålla fler möten i Sverige?
– Hon ska till både Stockholm och Uppsala. Så snart vi vet detaljerna kommer vi informera om mötena på kommunisterna.org. Hennes tal i Göteborg kommer att läggas ut på YouTube. Naturligtvis blir det också en intervju med Leila Khaled i Proletären.

• Ska hon besöka fler länder i Europa?
– Ja, hon ska bland annat till Tyskland och Österrike. Leila Khaled har de senaste åren varit i många länder för att lyfta fram palestiniernas sak och uppmuntra BDS-rörelsen som verkar för bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel. Förra året var hon i Sydafrika och välkomnades på ministernivå av ANC-regeringen. Nyligen var hon i Bryssel och mötte EU-parlamentariker på plats i EU-parlamentet.

– Leila Khaled har varit i Sverige tidigare. 2011 besökte hon Stockholm i samband med 1 maj och talade på Röd Frontdemonstrationen. Den här gången är vi glada över att Leila Khaled kommer till Göteborg och Marx-Engelshuset.

MÖTE I GÖTEBORG

Den legendariska palestinska befrielsekämpen Leila Khaled kommer till Marx-Engelshuset. Tal på engelska.
Onsdag 13 april kl 19.00 på Fjärde Långgatan.
Arr: Kommunistiska Partiet och RKU

MÖTE I UPPSALA

Offentligt med Leila Khaled, palestinsk befrielsekämpe och representant för PFLP. Mötet hålls på engelska och arabiska.
Måndag 11 april kl 19.00, på Flogstavägen 29 A i Flogsta. Buss 2 från Stadshuset.
Arr: Palestinska Folkets Förening

MÖTE I STOCKHOLM

Välkommen till ett seminarium där Leyla Khaled (PFLP) berättar om den palestinska kampen för frihet och självständighet, om det organiserade motståndet inom de ockuperade områdena, samt om det aktuella politiska läget i Mellanöstern.
Tisdag 12 april kl 19:30 - 21:00
Plats: Turteatern i Kärrtorp, Lågskärsvägen 13 Johanneshov.
Arrangörer: Stödkommitén för Palestina