Bojkotta Israel – leve Palestina!

Mäktiga intressen bakom USA:s polisrazzia mot Fifa

Syftet med det USA-styrda tillslaget mot internationella fotbollförbundet Fifa handlar inte om korruption, utan om storpolitik. Målet är att förhindra att Israel utesluts ur Fifa och att fotbolls-VM 2018 flyttas från Ryssland.

2015-05-29

Ingen kan betvivla att fotbollsvärlden på elitnivå är korrupt. Så blir det när idrott förvandlas till big buisness. Precis som koskit lockar till sig flugor så söker sig skrupelfria affärsmän och karriärister dit där de ser möjligheter att göra sig en hacka. Sådan är kapitalismen och i de flesta fall brukar skrupelfriheten kallas för ”entreprenöriellt mod och nytänkande”. Till exempel så har Barack Obama hållit Wall Street-maffian bakom ryggen och till och med gett flera av dessa ministerposter.

När USA:s justitiedepartement tillsammans med FBI beordrade polisrazzian mot femstjärniga lyxhotellet Baur au Lac i Zürich, Schweiz i onsdags och grep sex högt uppsatta personer inom Fifa så handlar det om storpolitik, inte om att sätta dit korrupta typer.

Vid Fifas kongress i helgen ska kravet på att suspendera Israel behandlas. Bakom förslaget står det palestinska fotbollsförbundet och till skillnad från tidigare såg det ut att kunna lyckas den här gången.
Polisrazzian är ett försök att med polisiärt våld stoppa suspenderingen. Det är Israels vänner i USA och EU som bussar polismakten på Fifa för att skrämma förbundet till lydnad.

Som motiv bakom polisräden finns även västvärldens ökade krigshets mot Ryssland. Sedan länge är det beslutat att nästa fotbolls-VM ska hållas i Ryssland 2018. Genom polisrazzian hoppas USA kunna få till en omprövning.
Även svensk fotbolls grand old man Lennart Johansson lånar sig skamligt som lydigt verktyg i krigshetsen och föreslår att världsmästerskapet ska flyttas till England.

Den USA-styrda polisräden och reaktionerna i media och bland politiker visar att idrott och politik intimt hänger ihop, något som liberalerna oftast förnekar när Kommunistiska Partiet och idrottsföreningen Proletären FF drivit kravet på en idrottslig bojkott av Israel.

Att USA, Israel och EU är så pressade att de till och med tar till våld för att förhindra en suspendering av Israel ur Fifa visar hur långt bojkottkravet har kommit. Om polisrazzian lyckas skrämma Fifa till lydnad återstår att se, men för fredsvänner och antiimperialister är det en uppmaning till ökad styrka bakom kravet: bojkotta Israel!