Israel måste frige Khalida Jarrar!

Khalida Jarrar från marxistiska PFLP greps förra veckan i sitt hem på Västbanken. Ännu ett brott att lägga till listan av förbrytelser begångna av ockupationsmakten Israel.

2015-04-13

Det var vid ettiden på natten den 2 april som ett trettiotal israeliska ockupations-soldater stormade Khalida Jarrars bostad i Ramallah på det ockuperade Västbanken. Hennes man Ghassan låstes in i ett rum medan soldaterna sökte igenom hemmet och tvingade med sig Khalida.

Först fördes hon till ett häkte där hon vägrade att låta sig förhöras och vägrade att äta. Två dagar senare förflyttades hon till det israeliska HaSharonfängelset norr om Tel Aviv.

Den 5 april beslutade en israeliska militärdomstol att utfärda en order om ”administrativt förvar” av Khalida Jarrar under sex månader. Genom att använda sig av ”administrativt förvar” anser sig Israel ha rätt att fängsla palestinier i ett halvår utan att vare sig åtal eller rättegång. Förfarandet sägs nämligen basera sig på hemliga bevis.

Detta agerande är starkt kritiserat världen över, inklusive av Amnesty International. Men trots kritiken använder sig Israel ofta av denna metod som kollektiv bestraffning av palestinier eller när bevis saknas.

Khalida Jarrar är en välkänd vänsteraktivist på Västbanken. Sedan 2006 är hon folkvald i det palestinska parlamentet som representant för marxistiska PFLP, en organisation som hon är talesperson för.

Khalida Jarrar är också känd som aktivist för palestinska fångar i Israel och som en feministisk röst i den palestinska kvinnorörelsen.

Det är inte första gången som israelerna försöker tysta henne. I augusti förra året beslutade ockupationsmakten att hon skulle deporteras till staden Jericho. Khalida Jarrar vägrade att överlämna sig till de israeliska soldaterna.

Tillsammans med palestinska och utländska aktivister byggde hon istället ett tältläger utanför det palestinska parlamentet i Ramallah. Efter en månad på torget ändrade israelerna ordern och Khalida Jarrar kunde den gången återvända hem.

Israels gripande av Khalida Jarrar har fördömts enhälligt av de palestinska rörelserna, från PLO:s exekutivkommitté till Islamiska Jihad och Hamas. Också en rad solidaritetsrörelser och andra organisationer ansluter sig till kravet att Khalida Jarrar ska friges.

Hon är inte den enda palestinska politikern i israeliskt fängelse. Ytterligare sjutton parlamentsledamöter sitter fängsligt förvar, nio av dem utan att ha fått sin sak prövad i rättegång. En av de fängslade parlamentarikerna är PFLP:s generalsekreterare, Ahmad Saadat.

En viktig sida i solidariteten med Khalida Jarrar, övriga fångar och med det palestinska folket som helhet är att arbeta för en total bojkott av Israel. Detta var också något som Khalida Jarrar lyfte fram när hon intervjuades av Proletären i december förra året:
”Bojkottrörelsen är mycket viktig. Det är ett folkligt sätt att sätta pressa på ockupationsmakten, att låta den veta att folk jorden runt vet om att den är ett apartheidsystem.”

I solidaritet med Khalida Jarrar och det palestinska folkets kamp reser vi kraven:
• Frige Khalida Jarrar!
• Bojkotta Israel!

Patrik Paulov
Internationell sekreterare, Kommunistiska Partiet