"Vi är extremt mycket emot kapitalismen"

Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson svarar här en anonym "Allianskandidat till kommunfullmäktige i Alingsås" som "får kalla kårar" av Kommunistiska Partiets valarbetare.

2014-09-02

En anonym allianspolitiker tar till storsläggan mot att vårt parti får komma till tals i Alingsås Tidning. Det är en konstig inställning. Vi ställer upp i valet på samma premisser som övriga partier och självklart ska en lokaltidning bevaka hela valrörelsen och inte endast de partier som vår anonyma allianspolitiker godkänner.

Min erfarenhet är att väldigt många människor sympatiserar med socialismens grundtankar, även om ordet kommunist är skrämmande på grund av 1900-talets historia. Att ett samhälle ska byggas utefter folkflertalets behov och att en välplanerad ekonomi är bättre för såväl människorna som miljön. Att demokrati ska råda även inne på arbetsplatser. Att valda representanter, inom såväl fackföreningsrörelsen som politiken, ska leva under samma ekonomiska och sociala förhållanden som de som valt dem, och att dessa ska kunna avsättas om de låter sig korrumperas av makten. Dessa är grundtankarna som formulerades i arbetarrörelsens barndom. Dessa är också grunderna för det samhälle som Kommunistiska Partiet kämpar för i 2000-talets Sverige.

Sådana i verklig mening demokratiska uppfattningar är för Alingsås anonyme allianspolitiker liktydigt med nazismens kriminella ideologi om folkmord och etnisk rensning.

Vår anonyme kritiker vill dessutom göra nazismen och Hitler till en vänsterrörelse. Hur kan det komma sig att det på 1930-talet kryllade av nazister i kungahuset, de högsta militära kretsarna, storföretagen och bland den akademiska eliten i Sverige.

Om nazismen var en vänsterrörelse hur förklarar vår anonyma allianspolitiker att Moderaterna förlorade sitt ungdomsförbund till nazismen, att det fanns gott om nazistsympatisörer i Centerpartiet och när Kristdemokraterna bildades på 1960-talet blev det skandaler när gamla nazister upptäcktes i medlemskåren.

Samma anpassning och glidning från de etablerade borgerliga partierna i förhållande till den yttersta högerflanken ser vi idag runt om i Europa. Fascismen och dess olika mer eller mindre bruna varianter är en högerkraft, att hävda något annat är bara okunnigt eller djupt oärligt.

Att det begåtts många övergrepp i kommunismens namn är sant. Inte minst har de demokratiska fri- och rättigheterna ofta trampats på. Nu kan man invända att kommunismen är äldre än både ryska och kinesiska revolutionen och att ingen av dessa länder direkt är några demokratiska mönsterstater efter att kapitalismen återupprättats i både Ryssland och Kina sedan över två årtionden. För att förstå dessa länder både när de försökte bygga socialism och när de återupprättat kapitalism, så är det nog nödvändigt att förstå länderna som sådana och inte komma dragandes med förenklade antikommunistiska rallarsvingar.

Men viktigast är att vårt parti en gång bildades i opposition mot såväl Kina, Ryssland som mot den svenska socialdemokratiska rörelsen. Mot att partier som säger sig företräda arbetarnas intressen istället utvecklades till toppstyrda, byråkratiska kolosser. Vi har försökt dra de nödvändiga lärdomarna av arbetarrörelsens och socialismens historia, utan att som andra partier kompromissa bort våra principer och grundvärderingar.

Just för att vi står fast vid vår antikapitalism och arbetarståndpunkt och vägrar bli ett fesljummet medelklassparti som strävar efter att förvalta detta orättvisa kapitalistiska system, så anklagas vi för att vara våldsbejakande extremister.

Vi är visserligen extremt mycket mot kapitalismen och den utveckling, eller snarare avveckling, som Sverige genomgått sedan flera årtionden och som fortfarande genomförs. Vi vill ha ett extremt annorlunda system än dagens – ett system där planering gäller istället för privatisering, människovärde istället för marknadsvärde och där arbetarklassens intressen styr istället för borgarklassens. Men det gör oss inte till några våldsbejakande extremister.

Att vi är mot överklassen och dess politiska företrädare gör oss givetvis inte populära hos dessa. Vi önskar inte heller att bli omtyckta av allianspolitiker, men att försöka tysta oss genom att klumpa ihop oss med nazistiska våldspartier är bara lågt.

Alingsås anonyma allianspolitiker vill jag avslutningsvis uppmana att istället för att anonymt stryka längs Stora torget med kalla kårar längs ryggraden så kan du väl komma fram till oss och prata. Vi är helt vanliga människor som fått nog av orättvisor och ojämlikhet. Vi är snälla och har absolut inget emot att lyssna till folk som inte tycker som oss. Vi anser givetvis att även allianspolitiker ska få komma till tals i både AT och på torget.

Varför inte komma nu på lördag halv tolv till Kungsgatan när vi håller möte och jag ska tala. Jag hoppas att vi ses där.

Robert Mathiasson

Kommunistiska Partiets ordförande på valturné

Alingsås Lördag 6 september kl 11.30-12.30 på Kungsgatan.
Göteborg Måndag 8 september kl 17.00 i Brunnsparken.
Lund Lördag 13 september kl 11.00-13.00. Plats meddelas senare.
Malmö Lördag 13 september kl 14.00-15.00 på Värnhemstorget och kl 15.00-16.00 på Möllevångstorget.
Uddevalla Fredag 5 september kl 14.00 på Kungstorget.
Västerås Torsdag 4 september kl 17.30-18.30 Bäckby torg, Bäckby Centrum.
Växjö Valmöte Robert Mathiasson presenterar kommunisternas politik onsdag 3 sep kl 18.30, Tallgården, Hjalmar petris väg 4.
Örebro Torsdag 4 september kl 15.00 Stora torget