Sparka ut borgarna - socialisera Stockholm!

Efter två mandatperioder med borgerligt styre på alla nivåer är missnöjet stort med den nyliberala experimentverkstaden i Stockholmsområdet. Kommunistiska Partiet kandiderar till både Stockholms kommun och landsting.

2014-09-09

- Folk är rejält trötta på privatiseringspolitiken, säger Magnus Jönsson. De mörka åren med Alliansen har bevisat att nyliberalismen inte fungerar. Nu är det hög tid att sparka ut borgarna. Vi har ett radikalt dagspolitiskt program för att socialisera Stockholm.

Magnus Jönsson bor i Botkyrka och arbetar som personlig assistent. Samtidigt är han ordförande i Kommunistiska Partiets Stockholmsavdelning. Han står som nummer tre på partiets landstingslista.

- Riskkapitalisterna skålar i champagne och tiggarna bor i kåkstäder, fortsätter han. Klassklyftorna har skärpts som aldrig förr. Som arbetare är du ingenting värd i den här stan. Men det finns ett andra Stockholm och vi har fått nog!

Magnus Jönsson har sällskap av undersköterskan Anita Salvén. Hon arbetar inom äldreomsorgen och toppar partiets valsedel till Stockholms stadshus. För något år sedan stod hon på barrikaderna för att stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Bredäng.

- Bostadskön växer och trångboddheten ökar i arbetarklassen, argumenterar hon. Vi är emot allt vad ombildningar, utförsäljningar och marknadshyror heter. Bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara reserverad för de rika.

Anita Salvén är också förbannad på borgarnas valfrihetsreformer inom vården och äldreomsorgen. Den kommunala verksamheten har dragits in i marknadskarusellen. Därför vill kommunisterna riva upp lagen om valfrihet, LOV, och avskaffa RUT-bidraget.

- Vård och omsorg ska skötas av samhället, inte av giriga profitjägare, förklarar hon bestämt. De privata vårdjättarna kan erbjuda skattesubventionerade tilläggstjänster med RUT. Den möjligheten saknar kommunen. Så kan vi inte ha det.

Avregleringarna inom kollektivtrafiken har fört med sig ständiga förseningar och avbrott. Underhållet är eftersatt. Innan sommaren stod Uppsalapendeln, en av landets mest trafikerade järnvägslinjer, stilla i över en vecka. Då måste det utkrävas ett politiskt ansvar.

- Vi är ett revolutionärt arbetarparti som vill genomföra en grundläggande socialistisk samhällsförändring, understryker Frida Jansson som är förstanamn på landstingslistan. Vi vill att Sverige lämnar EU och avbryter allt samarbete med krigsalliansen Nato.

Frida Jansson är en stridbar feministisk debattör som försörjer sig som snabbköpskassörska. Hon är också tydlig i sitt ställningstagande mot rasism och nazism. Frågor som aktualiseras av Sverigedemokraternas frammarsch och händelserna i Kärrtorp.

- Vi vill leva i ett demokratiskt Stockholm byggt på solidaritet och respekt för varandras olikhet, avslutar hon. Därför är Sverigedemokraterna inte välkomna i vår stad. Nazister ska inte få tillstånd att demonstrera på våra gator.
Rösta på Kommunistiska Partiet i valen till Stockholms kommun och Stockholms läns landsting!