Till helgen drar herrallsvenskan igång, veckan därpå damallsvenskan. Tyvärr lär läktarna fortsatt gapa tomma. I alla fall fram till sommaren då smittan förhoppningsvis minskat så publiken kan återvända till idrotts- och kulturarenor.
Fotbollstemperaturen är just nu hög. Zlatan har återvänt till landslaget, Marek Hamšík har skrivit på för IFK Göteborg, Sverige är kvalificerat till sommarens EM-slutspel för herrar och OS-turneringen för damer. Herrlandslaget inledde VM-kvalspelet med full pott.
Starten för VM-kvalet satte tillfälligt fokus på VM-arrangörslandet Qatar. Det norska herrlandslaget protesterade genom tröjor med texten: ”Mänskliga rättigheter. På och utanför planen.” Sedan följde fler protester från det tyska, nederländska och danska landslaget.
Det svenska landslaget ligger ännu så länge lågt, även om avståndstagande från Qatar och stöd för mänskliga rättigheter uttalats under presskonferenser när journalisterna ställt frågor om ämnet.
Att kungadiktaturen Qatar står som arrangör för världens största sportevenemang är djupt motbjudande. Sportsligt bör inte VM spelas under så varma förhållanden, men framförallt handlar det om de omänskliga förhållanden som omger landet i allmänhet och fotbolls-VM i synnerhet.
Qatar tillskansade sig arrangemanget genom omfattande korruption och mutor. Fotbollens internationella organisationer Fifa och Uefa har skakats av flera skandaler. Deras tidigare ordförande Sepp Blatter och Michel Platini har stängts av från all fotboll i åtta år.
Fotboll är en mångmiljardindustri där ljusskygga krafter är djupt involverade. Fifas förra vice president Jack Warner är avstängd från all fotbollsrelaterad aktivitet för resten av livet, och en rättsprocess för mutbrott pågår mot honom och 21 andra från Fifas exekutivkommitté. Åtalen gäller främst mutor i samband med att VM 2018 tilldelades Ryssland och VM 2022 tilldelades Qatar.
Warner har enligt åtalet tagit emot 50 miljoner kronor för att rösta på rätt land. En annan del av åtalet gäller Rupert Murdoch-ägda Fox International Channels, där chefer betalat mutor och nu åtalats för bedrägeri och penningtvätt. Fox vann sändningsrättigheterna och har fått behålla dem.
Att arrangera VM är mycket dyrt. VM i Brasilien 2014 kostade närmare 100 miljarder kronor. Förra VM i Ryssland gick på 98 miljarder kronor. I Qatar fanns ingen färdig infrastruktur. Allt har fått byggas upp från grunden. Den totala kostnaden har hittills beräknats till 1.777.552.000.000 kronor. Det motsvarar 4,4 miljarder kronor i veckan.
Redan 2013 kom rapporter om att gästarbetare omkommit vid VM-byggen. Slavliknande förhållanden råder för arbetarna som främst kommer från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka. Lönerna är låga, ibland betalas de inte ut. Rättigheterna är obefintliga och inlåsning förekommer. Många saknar möjligheter att kunna resa hem.
Sedan de första rapporterna om förolyckade arbetare har dödssiffran ökat för varje vecka. 2017 införde Fifa ett etiskt råd efter påtryckningar från det globala byggfacket BWI, där svenska Byggnads drivit på för bättre villkor för gästarbetarna. Det etiska rådet skulle via oannonserade besök på byggena förmå sponsorerna att ta sitt ansvar och sätta press på Fifa samt arbeta för att Fifa måste gå från ord till handling. Men inte mycket har hänt. Hittills har över 6.500 arbetare dött till följd av ett VM som ännu inte spelats.
Röster har höjts för att bojkotta VM i Qatar. Ett vällovligt krav, och bojkott kan vara ett effektivt sätt att sätta press på stater som bryter mot folkrätten. Men enbart en bojkott av VM i sig kommer knappast att hota gästarbetarsystemet eller diktaturen i grunden.
För verklig och långsiktig förändring måste kärnan i verksamheten angripas, pengarna. Fifas sponsorer Adidas, Coca-cola, Hyundai, Wanda, Qatar Airways och Visa, ihop med VM:s sponsorer Budweiser, Vivo och McDonalds, har ett stort ansvar. Hur många sålda Big Mac är en arbetares liv värt?
Om pengaflödet stryps händer det troligen saker omgående. När ishockey-VM:s huvudsponsor Skoda/Volkswagen hotade att hoppa av gick det snabbt att flytta vårens VM från Vitryssland. Lika snabbt kan det gå att flytta fotbolls-VM om sponsorerna får kalla fötter.
Det är här kraven ska rikta in sig. Spelare, fans och fotbollförbund måste kräva att sponsorerna agerar. Svenska fotbollförbundets linje att förespråka ”dialog” för bättre villkor i Qatar är mer än lovligt naivt. Denna dialog för de med FN och ILO, inte med de styrande i Qatar. Därför har inget hänt sedan de första larmrapporterna kom.
Fotbolls-VM borde flyttas från Qatar. Vi hoppas att världens fotbollsspelare fortsätter att protestera mot VM i Qatar och att de börjar ställa krav.
Idrott och politik hör ihop. Det visade OS i Berlin 1936. Nazisterna använde olympiaden för sina intressen, samtidigt som progressiva krafter protesterade, både genom krav på bojkott och genom att planera för en alternativ olympiad som skulle ha ägt rum i Barcelona om inte inbördeskriget satt stopp för det. Varför inte anordna ett alternativt fotbolls-VM om Fifa och sponsorerna inte tar sitt förnuft till fånga?
Alldeles oavsett var VM nästa år äger rum krävs rimliga arbetsvillkor, högre löner och en rejäl kompensation till de 6.500 förolyckades anhöriga. De omänskliga gästarbetarsystemen måste avskaffas. USA och västvärlden har hållit Qatar och de andra gulfdiktaturerna under armarna allt för länge.