Från Irak till Afghanistan

2010-10-26

I helgen publicerade Wikileaks 381832 dokument om kriget i Irak, skrivna av amerikanska soldater mellan 2004 och 2009. Det är vidrig läsning om krigets ohygglighet och om hur krig förråar människor, det är rapporter om mord på civila, om systematisk tortyr – också av barn! – och om svenska vapen, som finns överallt och som dödar på alla sidor, till god profit för Bofors och andra svenskbaserade vapenföretag.

Ett vidrigt krig, som alla krig, men ändå vidrigare än vidrigt. Eftersom USA i det sk kriget mot terrorismen konsekvent och systematiskt åsidosätter alla de krigets lagar som syftar till att stävja de allra värsta vidrigheterna, på order från högsta ort. Krigets lagar gäller inte i kriget mot terrorismen.

Allt finns här svart på vitt, nogsamt nedtecknat av förövarna och för alla intresserade att ta del och varning av. Detta är kriget bortom myten, är kriget som pågående krigsförbrytelse.

Under huvuddelen av den dokumenterade tiden var den fyrstjärniga generalen David Petraeus högste chef för de amerikanska styrkorna i Irak och därmed högste ansvarige för de systematiska illgärningar som Wikileaks dokument avslöjar.

Se där en krigsförbrytare!

Sedan 4 juli 2010 är Petraeus istället högste chef för de amerikanska styrkorna i Afghanistan och därmed högste chef också för den internationella hjälpstyrka (Isaf) som Sverige bidrar med trupper till. De svenska soldaterna – som enligt myten genomför en så hjältemodig och självuppoffrande insats för demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnofrigörelse i Afghanistan – har en dokumenterad krigsförbrytare som chef.

Vad skiljer Afghanistan från Irak? Har USA måhända ädlare motiv i Afghanistan? Eller är kanske afghanerna mycket snällare än irakierna, vilket renderar dem bättre behandling än olycksfolket i väster?
Så är det naturligtvis inte. Den stora skillnaden är att den fulla sanningen om kriget i Afghanistan ännu inte läckt ut och dokumenterats, som i Irak, vilket ännu gör det möjligt för krigets anhängare att framställa insatsen i Afghanistan som ädel.

Men sanningen sipprar ändå fram, som i avslöjandena om danska soldaters övergrepp mot civila afghaner. Danska soldater är inte mer civiliserade än amerikanska. Vem tror att bara svenska soldater är ädla?

I USA anklagas Wikileaks för att äventyra amerikanska soldaters liv. Sanningen är farlig. I Sverige hörs liknande tongångar. Såväl försvarsminister Tolgfors som allehanda krigsreportrar anklagar krigets kritiker för att äventyra de svenska soldaternas säkerhet. Kriget får inte ifrågasättas.

Sanningen är farlig också i Sverige. Den annars så talträngde Carl Bildt vägrar kommentera Wikileaks dokument, väl medveten om att det som är sant i Irak kommer att bli sant också i Afghanistan. Därför skall sanningen tystas.
För vår del vill vi helst slippa läsa dokumenten om svenska soldaters övergrepp i Afghanistan. Kanske är det för sent, men än finns tid att förhindra kommande övergrepp. Därför säger vi: Ta hem trupperna NU!