Spelet om regeringsmakten

Vad betyder Stefan Löfvens dröm om en blocköverskridande regering för oss?

2018-10-18

Spelet om regeringsmakten fortsätter, och efter att Ulf Kristersson snabbt gett upp sina försök att bilda en alliansregering har nu turen kommit till Stefan Löfven.
Han har som bekant siktet inställt på att få med sig Liberalerna och Centern på sitt drömprojekt – en blocköverskridande regering. Centern och Liberalerna var övertydliga med att avvisa Kristerssons försök att bilda en alliansregering utan stöd från Socialdemokraterna. Så är Löfvens dröm på väg att besannas?

Det troliga är att det kommer ta tid och att det krävs ytterligare en period av spel och utspel innan Jan Björklund och Annie Lööf kommer att känna sig ”tvingade att ta ansvar” och svika sina forna allianskollegor i M och KD.

Löfven pratar nu om att valrörelsens hårda retorik måste läggas åt sidan, men vem upplevde någon hård retorik och några stora skillnader i politiska program mellan maktpartierna? Valkampanjerna blir som ett skådespel där de små politiska skillnader partierna emellan ska göras så stora som möjligt. 
När valet väl är över är frågan om regeringsmakten i fokus, och vem som ska få äran att administrera den nyliberala politiken i fyra år till.

Även om det kan ta tid har Stefan Löfven målet att samregera med borgerliga partier i sikte och han verkar vilja göra allt för att det ska gå i lås. Antagligen pressar hans uppdragsgivare i det svenska monopolkapitalet på. De vill ha en stabil regering som ger de bästa förutsättningarna för att affärerna kan skötas i lugn och ro.
Som en samarbetsinvit, innan han ens har träffat Björklund och Lööf, öppnar Löfven upp för att inskränka arbetsrätten. ”Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden”, säger den forne fackföreningsmannen till Dagens Industri. 

Liberalerna och Centern har sedan länge valt att inrikta sin arbetarfientliga eld på Las och turordningsreglerna. Småföretagen ska fungera som murbräcka. 
Risken finns att vi snabbare än någon velat tro får en S-ledd regering som vill inskränka strejkrätten, höja pensionsåldern och nu också försämra arbetsrätten. Dessutom med en näringsminister som har Margaret Thatcher som politisk förebild. 

Vänsterpartiet vars främsta mål är att förhindra att sverigedemokrater får parlamentariska poster lär inte fälla en sådan regering. De lär inte heller anordna manifestationer för strejkrätt och arbetsrätt. 
Den lotten faller på alla oss andra som inte ser parlamentarismen som politikens allt. Vi bör förbereda oss på en kamp mot vad socialdemokratins dröm om en blocköverskridande regering kan innebära. Är vi tillräckligt många kan det istället förvandlas till en mardröm för Löfven.

Pär Johansson

Partisekr. (K)