Vinner hon Kommunisternas kulturstipendium?

Rojda Sekerzös, en av tre nominerade till Kommunisternas kulturstipendium
Rojda Sekerzös, en av tre nominerade till Kommunisternas kulturstipendium

– Att bli nominerad ser jag som en bekräftelse att jag är på rätt spår, säger filmregissören Rojda Sekerzös som är en av tre nominerade till Kommunistiska Partiets kulturstipendium.

2013-12-03
  • Matilda Magnusson
    Matilda Magnusson
  • Vic Vem
    Vic Vem

Rojda Sekerzös, filmregissör från Stockholm, är en av tre nominerade till Kommunistiska Partiets kulturstipendium. Hon beskriver nomineringen som något av en lättnad.

– Det känns väldigt skönt att ha blivit nominerad. Jag ser det som en bekräftelse att jag är på rätt spår, att det jag gör kan tolkas politiskt.

För ett år sedan tog Rojda Sekerzös examen som filmregissör. Sedan dess har hon hunnit med att spela in en kortfilm och arbeta med att skriva manus till kommande produktioner. Parallellt med den påbörjade karriären som frilansande regissör har hon tillsammans med skådespelaren Evin Ahmad bildat kollektivet Ardour, som främst arbetar med film och scenkonst. Proletären har tidigare skrivit om Ardours verksamhet på flera av Stockholms konst- och teaterscener, bland annat föreställningen ”En förlorad generation” som framförts i Tensta Konsthall.

– Kollektivet är en möjlighet för oss att kunna arbeta fritt utan att vara beroende av pengar, säger Rojda Sekerzös.

Som frilansande regissör kan Rojda Sekerzös däremot inte bortse från det hårdare klimat som det alltmer högervridna samhällssystemet tvingar på kulturarbetare.

– Det är svårt att etablera sig som nyutbildad. Det finns inga fastanställningar, utan man tvingas att starta eget. Ekonomiskt går det upp och ner. Särskilt för den som inte är intresserad av att vara en entreprenörstyp.

Rojda Sekerzös tror att de osäkra arbetsförhållandena gör att många som arbetar med film undviker att ta politisk ställning av rädsla att inte kunna försörja sig på sitt filmskapande.

– Det är många som inte vågar göra politisk film av rädsla för att de stora bolagen ska säga nej. Men jag tror ändå att det går att göra film med ett politiskt budskap, det måste finnas utrymme för annat än romantiska komedier.

För egen del sticker hon inte under stol med att hon vill förmedla politiska ställningstaganden genom sitt skapande. Hon berättar att det var genom det egna politiska engagemanget som intresset väcktes för att arbeta med film.

– Jag tänkte att det skulle vara ett bra sätt att nå ut. Jag gillar att förmedla berättelser, och då är film en bra form. Det är också min svaghet, jag är inte så teknisk som regissör utan jag har närmat mig filmen genom mitt intresse för att skriva.

Här näst väntar premiär för den kortfilm som Rojda Sekerzös spelat in det senaste året, och som tidigare kommer mycket av hennes arbete att göras genom kollektivet Ardour.

– Just nu åker vi runt och håller workshops för ungdomar om skådespeleri, berättar hon.
För den som bor i Stockholmstrakten och vill göra närmare bekantskap med Rojda Sekerzös så bjuds tillfälle i helgen som kommer, då hon gästar Kommunistiska Partiets cafékväll på lördag. Men exakt vad hon kommer bjuda publiken är hon förtegen om.

– Jag kommer att prata om något som jag tror att det är brist på i Kommunistiska Partiet, avslutar hon hemlighetsfullt.

Intervju publicerad i Proletären nr 48, 2013