Kommunisterna – ett aktivt parti

Ta steget och organisera dig

Kommunistiska Partiet är ett aktivt parti. Vi vet att för en samhällsförändring krävs aktivitet underifrån och det krävs en organisation som knyter samman det som händer över hela landet, dvs det behövs ett parti.

2013-12-10
 • Välbesökt möte om feminism i Växjö.
  Välbesökt möte om feminism i Växjö.
 • Många unga intresserade i Lysekil.
  Många unga intresserade i Lysekil.
 • RKU på Världsungdomsfestivalen i Ecuador.
  RKU på Världsungdomsfestivalen i Ecuador.
 • Mycket folk på möte om ekonomi i Uppsala.
  Mycket folk på möte om ekonomi i Uppsala.
 • Eva Rudström talar på torgmöte i Sundsvall.
  Eva Rudström talar på torgmöte i Sundsvall.
 • Kommunisternas bokbord på Socialistiskt Forum i Stockholm.
  Kommunisternas bokbord på Socialistiskt Forum i Stockholm.
 • Torgmöte i Uddevalla.
  Torgmöte i Uddevalla.
 • På stan i Gävle.
  På stan i Gävle.
 • Torgmöte i Örebro.
  Torgmöte i Örebro.
 • Antifascistisk manifestation i Karlstad.
  Antifascistisk manifestation i Karlstad.
 • Henry Ascher talar på möte i Göteborg.
  Henry Ascher talar på möte i Göteborg.
 • Torgmöte i Skellefteå.
  Torgmöte i Skellefteå.
 • Antirasistisk demonstration i Göteborg.
  Antirasistisk demonstration i Göteborg.
 • Kvinnoträff i Stockholm.
  Kvinnoträff i Stockholm.
 • Torgmöte i Uppsala.
  Torgmöte i Uppsala.

Strax efter nyår samlas Kommunistiska Partiet till kongress i Göteborg. De tre gångna åren ska värderas och den fortsatta utbyggnaden av det kommunistiska partiet ska planeras. Under den gångna kongressperioden har Kommunisterna startat verksamhet och även byggt upp avdelningar på många orter – Karlskoga, Robertsfors, Nässjö, Kalmar, Nybro, Borås, Bollnäs, Söderhamn, Hudiksvall, Sandviken, Linköping m.fl.
För att bygga en stark och rakryggad vänster måste överklassens lögner och propaganda ifrågasättas och utmanas. Vårt viktigaste verktyg för detta är tidningen Proletären, som varje vecka säljs på 44 orter över hela landet.
Här följer ett utdrag ur den partiverksamhet som bedrivits de senaste veckorna runt om i landet:

Möte om feminism och kvinnokamp lockade många i Växjö
Förra veckan gästade Annica Albertsson från partistyrelsens kvinnopolitiska utskott Växjö för att tala på temat ”feminister, anti-feminister och kommunister”. Mötet samlade närmare 25 personer som fick ta del av ett mycket informativt och lärorikt anförande som sträckte sig över kvinnokampens historia nationellt och internationellt, till hur kvinnor idag trycks ned och hur de som för upp kvinnofrågor och kvinnors situation på dagordningen förlöjligas och trakasseras. Kvällen bjöd på många aha-upplevelser och stimulerade till intressanta diskussioner.
Bland publiken fanns många nya ansikten vilket bland annat visar att ämnet är viktigt och berör många. Annica fick mycket beröm av publiken för sitt föredrag och flera ville se det publicerat för att kunna använda sig av de konkreta och helt dagsaktuella exempel man fick höra. Således kan man nu läsa Annicas tal i sin helhet på vår lokala webbplats – www.kvaxjo.se.
Från Växjöavdelningens sida vill vi tacka Annica för att vi fick ta del av hennes stora kunskap och för att vi fick vara med om ett av de bästa möten vi organiserat på flera år.

RKU på plats i Ecuador
Söndag 1 december invigdes den 18:e Världsungdomsfestivalen i Quito, Ecuador. En svensk delegation från Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, är på plats.
Innan de sex festivaldeltagarna lämnade Sverige hann Proletären få en pratstund med en av dem, Povel Johansson, som är internationell sekreterare i RKU. Han berättar att runt 20000 ungdomar förväntas delta.
– Festivalen samlar socialistiska och antiimperialistiska ungdoms- och studentorganisationer från hela världen, berättar han.
Under festivalen hålls politiska föredrag, workshops, kulturella evenemang, idrottstävlingar och mycket mer. Varje kontinent har en särskild dag med särskilda teman. Den övergripande parollen för festivalen är ”Ungdomar, förena er mot imperialismen, för en värld av fred, solidaritet och social förändring”.
• Vad hoppas ni få ut av resan?
– Att bli inspirerade, att få träffa ungdomar och organisationer från andra delar av världen och lära av deras kamp!
Delegationen hoppas särskilt få lära sig mer om situationen och kampen i Latinamerika. I Ecuador sitter en vänsterregering vid makten under president Rafael Correa och flera progressiva reformer har genomförts. Samtidigt har regeringen också kritiserats från vänster. Povel Johansson berättar att de därför kommer att stanna kvar i landet en vecka efter festivalens slut.
– Vi har planerat in möten både med organisationer som är kritiska till regering, och med socialister från regeringspartiet. Men vi hoppas också få tid till lite semester, även om det först och främst är en politisk resa!
Delegationens uppgifter tar dock inte slut vid återkomsten till Sverige. Tvärtom, hoppas de kunna berätta om sina lärdomar och upplevelser på möten runt om i Sverige.
– Det är nästan det viktigaste, att vi lyckas sprida det i får lära oss till andra hemma i Sverige!

Releasefest för Menteroja i Karlstad
Lördagen den 30 november så arrangerade Kommunistiska Partiet Karlstad en realeasefest för rapartisten Menterojas nya vinylsingel Yankilandia/Analogue Circuit. Menteroja framförde sina nya alster inför en jublande publik och gav dem en kväll att minnas lång tid framöver.
Kommunistiska Partiet Karlstad vill tacka samtliga kamrater som gjorde spelningen möjlig, besökare och framförallt Menteroja för ett lyckat arrangemang!

Byggnads Väst kräver förbud mot bemanningsföretag
Lördagen den 7 december sammanträdde Byggnads Väst regionfullmäktige. Ombuden företräder här cirka 20000 medlemmar. Huvudfrågan var motioner till Byggnads kommande kongress. En medlem i Kommunistiska Partiet hade tagit initiativ till två motioner som båda fick enigt stöd av fullmäktige. Den ena kräver att förbundet tar strid för att bemanningsföretagen åter skall förbjudas i Sverige. Den andra att alla försök till att höja pensionsåldern skall bekämpas.
Det ser ut att kunna bli intressanta debatter och förhoppningsvis viktiga beslut på Byggnadsarbetarförbundets kongress våren 2014.

Kvinnoträff i Malmö
Lördagen 23 november träffades åter kvinnor i Södra distriktet i Malmö. Vi diskuterade sjukvårdsfrågor och hur protester ser ut i respektive stad, tyvärr fick vi konstatera att mycket av protesterna har avstannat.
Vi diskuterade hur vi kan göra för att få fler ungdomar till partiet, framförallt tjejer. Ungdomar dras mer till aktioner av olika slag än till pratiga möten. Är det något vi kan anpassa oss till.
Osökt kom vi in på hur våra medlemsmöten fungerar och hur man kan få mer livliga diskussioner. Kanske är detta beroende av hur vårt utåtriktade arbete ser ut.
Som avslutning på dagen gick vi alla på förhandsvisning av filmen om Angela Davis. En kvinnlig aktivist som är en förebild för många ungdomar än idag.
God mat serverades av Patrik, ett stort tack.
Som vanligt är dessa kvinnoträffar en inspirationskälla för fortsatt politiskt arbete i våra respektive avdelningar.

Kommunisterna deltog på Socialistiskt Forum
Årets Socialistiskt Forum på ABF i Stockholm drog 2500 besökare. Kommunistiska Partiets Stockholmsavdelning var där med bokbord.

Nästan 1000 personer på Syrienturné
När Proletärens Patrik Paulov gästade Kristianstad i slutet av november var det hans 26:e framträdande om Syrien sedan sommaren 2012.
Totalt har mötesturnén mot imperialismens inblandning i Syrien och för en fredlig lösning på konflikten samlat hela 980 åhörare.

Lyckat möte i Lysekil
Torsdagen den 28 november anordnades ett informationsmöte om RKU i Lysekil. Mötet var mycket lyckat och totalt deltog 12 personer. Simon Renner, förbundssekreterare, höll en kortare inledning om RKU och berättade lite om förbundets arbete. Efter inledningen var det många mötesdeltagare som ställde frågor och det blev en väldigt bra och givande diskussion. De flesta av mötesdeltagarna var intresserade av att bli medlemmar och det beslutades om att anordna en studieträff redan veckan efter mötet.
Under dagen besöktes även Gullmarsgymnasiet som är den lokala gymnasieskolan i staden. Där hölls ett bokbord och många intresserade elever tog flygblad.

Trettondagshelgen 3-5 januari samlas Kommunistiska Partiet till sin 17 kongress. Hundratals kommunister från hela landet samlas i Göteborg. Varje vecka hör människor av sig för information, kontakt och medlemskap. Vi hoppas att även du som läser detta tar steget och organiserar dig i Kommunistiska Partiet.