Många demonstrerade för gemensam välfärd

Helgen som gick hölls möten och demonstrationer runt om i landet till försvar för den gemensamma välfärden och mot att kapitalismens vinstintressen tillåts ta över den välfärd vi alla behöver.

2013-09-25
 • Mycket folk i Stockholm
  Mycket folk i Stockholm
 • Helsingborgare mot kapitalismen i välfärden
  Helsingborgare mot kapitalismen i välfärden
 • Stor demonstration i Malmö
  Stor demonstration i Malmö
 • Lyckad manifestation i Uppsala
  Lyckad manifestation i Uppsala
 • Eva Rudström (k) talar i Sundsvall
  Eva Rudström (k) talar i Sundsvall

Stockholm: Demonstrationer med vänstervindar i ryggen
Det blåser vänstervindar i Stockholm. Åtminstone enligt en färsk opinionsundersökning som ger en klar röd-grön majoritet samtidigt som Moderaterna tappar stort. Skulle det vara val idag skulle det bli makt skifte i Stockholms stadshus.
Den politiska vindriktningen går att avläsa i medlemstillströmning till Kommunistiska Partiet. Den bekräftades även av föregående helgs lyckade demonstration av Folkkampanjen för en Gemensam välfärd.
Demonstrationen samlade med råge tusen personer och tågade från Medborgarplatsen på Söder till Mynttorget i Gamla stan. Talarlistan dominerades av människor som på olika sätt drabbats och varit i kamp mot högerpolitiken.
Att missnöjet med vinster inom välfärden är stort är inte förvånande med tanke på de omfattande privatiseringar, avknoppningar och utförsäljningar som i synnerhet hemsökt Stockholmsområdet det senaste decenniet.
Samtidigt med demonstrationen pågick ytterligare ett arrangemang, Välfärdsmanifestationen 2013, med fokus på de utförsäkrade. Denna samlade betydligt färre deltagare men det är ändå olyckligt att två närbesläktade manifestationer hålls på samma tid i samma stad.
Lördagens manifestationer visar sammantaget att det är hög tid att kräva att välfärden återförs i samhällelig ägo. Det räcker inte med ett stopp för vinster eller privatiseringar. Förlorad mark måste tas tillbaka! Den frågeställningen pekar fram mot kommande års valrörelse.

Välfärdsmanifestation i Helsingborg.
De olika talarna gick hårt åt mot borgarna och den nyliberala politiken som bland annat har gjort skolan och sjukvården till en marknad för riskkapitalister.
Julius Nilsson, Kommunistiska Partiet, lade fokus på sjukvården och alla de försämringar som skett i och med kapitalisternas intrång i den offentliga sektorn.
Budskapet var klart och tydligt – sjuka människor är inga handelsvaror, kasta ut kapitalismen ur välfärdssektorn! Gemensam välfärd är en ideologisk fråga som vi kämpar för tillsammans.
Runt 100 personer deltog i manifestationen och vi sålde mer än 20 knappnålar, flygblad delades ut och samtliga Proletären tog snabbt slut. Allt som allt, en lyckad manifestation.

Uppsala: Flera hundra mot vinster i välfärden
Flera hundra personer kom till torgmötet Nej till vinst i välfärden i lördags 21/9 i Uppsala vid Stora torget. Flera talare tog upp nödvändigheten av att sätta stopp för nedskärningar, privatiseringar och vinstdrift av vård skola och omsorg och rätten till en demokratisk och jämlik välfärd för alla.
Första talare var författaren Kjell Eriksson, som i ett utmärkt och mycket engagerat tal med exempel från sitt eget liv och från Uppsalas offentliga sektor uppmanade publiken att ta kamp och stoppa all detta elände med vinst i välfärden.
Flera talare följde med samma budskap och engagemang, även så med sång och musik. Mötet ordnades av Folkkampanj för gemensam välfärd.

Malmö: Stor demonstration mot nedskärningar och privatiseringar
I lördags demonstrerade malmöborna mot nedskärningar och privatiseringar i den offentliga sektorn. Flera tal på Gustav Adolfs torg varvades med musik av Kristian Svensson, innan demonstrationståget gick till Jesusparken, där flera tal hölls, och Spiken i Kistan spelade.
Bland talarna under dagen fanns läkare, undersköterskor, lärare, socialarbetare och kuratorer representerade. Karin Brag, kurator och medlem i Kommunistiska Partiet, talade om försämringarna på sin arbetsplats. Demonstrationen samlade ungefär 700 personer.

Sundsvall: Många vill aktivera sig
I lördags lockade Välfärdskampanjens manifestation i Sundsvall ett 70-tal intresserade, som lyssnade till tal från ett stort antal talare, varav många med egna arbetserfarenheter från olika delar av den offentliga sektorn. Ett fackförbund var också representerat, nämligen Seko Mellannorrland, vars ordförande Mikael Lidholm höll ett anförande.
För att dra besökare på stan till mötesplatsen på den centrala gågatan, så drogs en vagn med lådor genom stan, symboliserande de miljarder som gått från offentlig sektor till miljardvinster i privata bolag. Bengt Ingelstam, Bim, från Ånge, agerade ”utropare” och kallade folk till mötet. Ett 35-tal intresserade av fortsatt kampanjarbete skrev upp sig på utlagda listor och ett mindre antal Proletären såldes i anslutning till mötet.