Kommunisterna – ett aktivt parti

Ta steget och organisera dig

Kommunistiska Partiet är ett aktivt parti. Vi vet att för en samhällsförändring krävs aktivitet underifrån och det krävs en organisation som knyter samman det som händer över hela landet, dvs det behövs ett parti.

2013-09-17
 • 500 deltagare på Fredsloppet.
  500 deltagare på Fredsloppet.
 • En lycklig vinnare.
  En lycklig vinnare.
 • Antinazistiskt möte i Umeå.
  Antinazistiskt möte i Umeå.
 • Manifestation mot Syrienkriget i Stockholm.
  Manifestation mot Syrienkriget i Stockholm.
 • Johan Wiman talar mot Syrienkriget.
  Johan Wiman talar mot Syrienkriget.
 • Ny medlem i Östersund.
  Ny medlem i Östersund.
 • Chilemöte i Växjö.
  Chilemöte i Växjö.
 • Demonstration mot Syrienkriget i Norrköping.
  Demonstration mot Syrienkriget i Norrköping.
 • Chilemanifestation i Västerås.
  Chilemanifestation i Västerås.
 • Patrik Paulov talar på möte 11 september.
  Patrik Paulov talar på möte 11 september.
 • Bokbord på Umeå universitet.
  Bokbord på Umeå universitet.
 • Chilemanifestation i Stockholm.
  Chilemanifestation i Stockholm.
 • Volvodemonstration i Umeå.
  Volvodemonstration i Umeå.
 • Karl Strandberg talar på elektrikernas manifestation i Malmö.
  Karl Strandberg talar på elektrikernas manifestation i Malmö.
Externa länkar

De senaste åren har Kommunisterna startat verksamhet och även byggt upp avdelningar på många orter – Karlskoga, Robertsfors, Nässjö, Kalmar, Nybro, Borås, Bollnäs, Söderhamn, Hudiksvall, Eskilstuna, Kungsör, Sandviken, Linköping m.fl.
För att bygga en stark och rakryggad vänster måste överklassens lögner och propaganda ifrågasättas och utmanas. Vårt viktigaste verktyg för detta är tidningen Proletären, som varje vecka säljs på 44 orter över hela landet.
Varje vecka hör människor av sig för information, kontakt och medlemskap. Vi hoppas att även du som läser detta tar steget och organiserar dig i Kommunistiska Partiet.
Här följer ett utdrag ur den partiverksamhet som bedrivits de senaste veckorna runt om i landet:

Göteborg: 500 personer deltog i Fredsloppet
Den 14 september gick Fredsloppet av stapeln i Slottsskogen i Göteborg. Sällan har Fredsloppet legat mer rätt i tiden än i september 2013 när världens folk hukar under USA-imperialismens hot om terrorbomber mot Syrien. Cirka 500 personer tog chansen att demonstrera sin fredsvilja genom att löpa eller delta i den populära promenadklassen.
Som så många gånger förr stod solidariteten med det kämpande palestinska folket i centrum genom att överskottet från årets lopp går till att starta en idrottsledarutbildning i Palestina. Men PFF uppmärksammar också verkligheten i klassorättvisans Sverige. Nyheten för årets var ett panelsamtal kring folkhälsa. Utgångspunkten är att Riksidrottsmötet uppmärksammat idrottens problem att nå grupper som bor i storstädernas miljonprogramområden.
Läs mer om årets fredslopp i veckans nummer av Proletären

Umeå: Kamp mot Volvos nedläggningsplaner
Kommunistiska Partiet arbetar på att bygga upp ett partiarbete på Volvos hyttfabrik i Umeå. Att rota det kommunistiska partiet på arbetsplatserna är en ödesfråga. Inför volvofackets manifestation den 13 september delade kommunisterna ut ett flygblad utanför fabriksgrindarna mot Volvokapitalisternas hot om nedläggning.
I flygbladet stod bl.a. ”Behovet av lastbilar är stort och kommer vara fortsatt stort i framtiden, men behovet av giriga kapitalägare är obefintligt och därför måste vi på allvar börja kämpa för ett socialistiskt samhälle. Där vi arbetare gemensamt diskuterar hur och var vi ska producera sakerna.”

Robertsfors: Facklig framgång och ny studiecirkel på gång
På initiativ från Östen Andersson som är medlem i Kommunistiska Partiet och ordförande i fackklubben på gjuteriet har fackföreningen ställt sig bakom motioner mot bemanningsföretag och höjd pensionsålder.
I Robertsfors drar det även i gång en studiecirkel måndag 23 september kl. 18.00 – 19.30 på ABF:s lokal. Studiematerialet är en bok av Nina Björk: “Lyckliga i alla sina dagar”.

Östersund: Satsning på Proletären och ny medlem
Vid Östersundsgruppens möte i helgen valdes en ny medlem in. Han heter Martin Löf och bor i Strömsund där han arbetar som fastighetsskötare. Vi hälsar Martin välkommen till partiet.
På mötet beslöts även att följa partiets satsning på Proletären de närmaste månaderna. Vi välkomnar alla intresserade att träffa oss på Stjärntorget i Östersund den 28 september, 26 oktober och 30 november från klockan 12 där vi kommer att sälja Proletären.

Stockholm: Glöm aldrig Chilekuppen
Tillsammans med kamrater från Chile deltog medlemmar i Kommunistiska Partiet i Stockholm i en minnestund för Salvador Allende och de som mördats av militärjuntan i Chilen vid la Mano. Minnesstunden rymde både tal och musik och avslutades med nedläggning av blommor och minnesbilder. Det var en manifestation fylld värdighet, eftertanke och bibehållen kamplust.
Kommunistiska Partiet i Stockholm var också inbjudna att delta i en annan minnesstund på ABF Stockholm.

Västerås: Manifestation mot nyliberalism och fascism
På årsdagen av den fascistiska militärkuppen i Chile hölls en manifestation på Sigmatorget som salmade 100 personer. Kommunistiska Partiet var en av arrangörerna.
Talare var muraren Christer Ström, Kommunistiska Partiet. Han beskrev USA:s roll och bakgrunden och följderna av militärkuppen.
– Även om nyliberalismens, högerns, fascismens och imperialismens mörka krafter krossade demokratin i Chile 1973 så var folkets kamp för socialism och rättvisa inte på något sätt förgäves. Tvärtom så är de sociala, ekonomiska, politiska och fackliga framstegen för arbetarklassen och folkmajoriteten i Allendes Chile fortfarande en inspirationskälla.
Mötet inramades av musik. Linnéa Dahl och Daniela Wirén från Ung Vänster sjöng Mikael Wiehe och Karl Sundström, Kommunistiska Partiet, framförde visor av Victor Jara.

Göteborg: Många på möte om terrorism
När Svensk-Kubanska Föreningen i Göteborg med flera organisationer bjöd in till möte på temat ”Vad är terrorism?” var intresset stort. Över 100 personer deltog under kvällen.
Patrik Paulov, från Kommunistiska Partiet och Proletären, inledde med att tala om den för stunden mest brännande frågan, imperialismens krig mot Syrien.
Gladys Ayllón, ledare för Nordiska Brigaden på Kuba samt representant för vänskapsförbundet ICAP, lyfte fram USA:s ständigt pågående terror mot det socialistiska Kuba.
Som avslutning på kvällen visades Bernie Dwyers dokumentärfilm ”Dagen då diplomatin dog”.

Stockholm: Nej till krig mot Syrien
I söndags samlades omkring 200 deltagare på Sergels Torg i Stockholm för att protestera mot krigsplanerna mot Syrien. Föreningen Syriensolidaritet hade tagit initiativ till manifestationen. Ett flertal organisationer deltog som medarrangörer, bland andra Syriska Riksförbundet. Bland talarna återfanns även Johan Wiman, journalist på Proletären.
Kommunistiska Partiets Stockholmsavdelning gav manifestationen sitt stöd genom att upplåta mötestid, låna ut ljudanläggning samt bidra med vakt. Trots att rena provokatörer som sympatiserar med de syriska rebellerna försökte störa mötet kunde manifestationen genomföras i god ordning.

Norrköping: Stor demonstration mot Syrienkriget
Onsdagen den 11 september deltog Kommunistiska Partiet i en mäktig demonstration mot bombningar av Syrien. Drygt 300 personer, talkörer och hav av syriska flaggor hade samlats. Demonstrationen var arrangerad av norrköpingsbor med bakgrund i Syrien.

Växjö: Möte om militärkuppen i Chile
Militärkuppen i Chile för 40 år sedan medförde att många chilenska flyktingar hamnade i flyktingläger i Småland. En grupp av dessa ordnade på årsdagen av kuppen en minneskonferens i Växjö med sång, dans, mat och minnestal. Arrangemanget fyllde salen till bredden och minst 130 personer lyssnade till inbjudna talare från ett flertal föreningar, bland andra Gunnel Thörn från Kommunistiska partiet. Gunnel berättade i sitt minnestal på ett personligt sätt om sina upplevelser före, under och efter kuppen och hur den påverkade oss i Sverige och Växjö.
Denna kväll stod den internationella solidariteten i centrum och man kunde höra flera i publiken undra var denna solidaritet tagit vägen i vårt land idag. Alla vi som var där gick trots den mörka historiska händelsen hem stärka av alla de vänskapsband som finns mellan oss inom vänstern och de människor som på ett högst konkret sätt drabbats av fascismen. Våra chilenska vänner i ”Memoria 40” ska ha ett stort tack för ett bra och viktigt arrangemang.