Två sorters mördare

Tragedin i Newton, Connecticut, där den uppenbart störde Adam Lanza sköt ihjäl 26 människor, varav 20 barn, berör oss alla. Som alla tidigare skolskjutningar är den i Newton svårbegriplig i sin omänsklighet.

2012-12-18

Hur kan en människa kallsinnigt skjuta ihjäl barn?

President Obama talar känslosamt om ”förändring”, men tassar på tå kring de grundlagsfästa vapenlagarna, som är heliga för många amerikaner. Vapenlobbyn skräder dock inte orden. Så vill direktören för Gun Owners of America, Larry Pratt, undvika framtida skol-skjutningar genom att beväpna lärarna. Den lika störde Pratt ser framför sig duellen vid Sandy Hook Elementary School.

Man undrar hur det är ställt i USA. Hur kan ett våldsamt förflutet fortsatt vara så närvarande? Men så tillhör våldet inte det förflutna, det utövas varje dag i Afghanistan, Irak, Jemen, Pakistan och varhelst USA väljer att skicka sina mänskliga eller mekaniska dödsmaskiner.

Från de senaste två månaderna läser vi notiser om fem amerikanska drönarattacker i Pakistan och Jemen, med sammanlagt ett drygt trettiotal döda, varav många barn. Säkert är attackerna och offren många fler, ty dessa dåd är inte heta nyheter. Men någon har tryckt på avtryckaren, precis som Adam Lantza, men inte öga mot öga med sina skräckslagna offer, utan sittande framför någon dator i något luftkonditionerat kontorsrum, på bekvämt avstånd från lika skräckslagna offer.

Adam Lanzas brott är fruktansvärt. Men vad skall man då säga om de brott som begås av de luftkonditionerade rummens mördare och deras uppdragsgivare?